21. jul 2023 11:30

Femi Kuti za Tanjug: Promocija afričke muzike doprinosi građenju svetskog mira

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Jedan od najvećih živih afričkih muzičara, svakako najveća zvezda afrobita, sa brojnim "Grammy" nominacijama, Femi Kuti, nastupiće 23. jula u beogradskoj Barutani, a slavni muzičar za Tanjug kaže da promocija afričke muzike doprinosi građenju svetskog mira i zajedništva svuda na planeti.

Femi Kuti dolazi u pratnji svog velikog benda "The Positive Force", koji, kako muzički kritičari širom sveta kažu, čine da sve izgleda kao 3 šoua u jednom.

Kuti je vlasnik mnogobrojnih hitova i albuma, koji sa podjednakom strašću živi svoju muziku, ali i vodi borbu za ljudska prava i sve druge probleme afričkog kontinenta, zbog čega ga je Amnesti internešenal imenovao za svog "afričkog ambasadora".

Intext service Video

Femi Kuti za Tanjug kaže da izuzetno srećan što će svirati u Beogradu.

"Spremili smo moćan nastup, ispunjen energijom...Kao i uvek, verujem da ćemo uspeti publici da dočaramo lepšu strane Afrike" kazao je Kuti.

Sa cenjenim saksofonistom i pevačem na sceni će nastupiti i naš istaknuti muzičar Igor Vince i to na mestu perkusioniste, koji već više od jedne decenije nastupa i sarađuje sa Femijem Kutijem.

Kuti kaže da je reč o velikom prijateljstvu.

"Igor je došao u Francusku na moj nastup sa idejom da me upozna i da mi predloži da snimimo nešto zajedno. Od tada smo prijatelji....Poznajem njegovu divnu porodicu. Stalno smo u kontaktu. Igor je odličan momak" kaže Kuti.

Za njega nema dileme da afrička muzika ima veliki uticaj na svetsku scenu u ovom trenutku.

"Sviram zajedno sa bendom skoro 40 godina pred publikom i ljudi i dalje uživaju na našim koncertima. Ponosan sam na različite afričke muzičare koji sviraju u Evropi decenijama unazad kao što je Jusu n'Dur. On je jedan od pionira koji je mlađim generacijama afričkih muzičara otvorio vrata za delovanje u Evropi i SAD. Promocija afričke muzike u svetu doprinosi građenju svetskog mira i zajedništva svuda na planeti.

Sve izraženiju tehnološku revoluciju u svetu koja ljudima nudi sve više ekrana sa sve kraćim senzacijama, Kuti vidi kao šansu da se čovečanstvo više bavi kreativnim aspektima ljudskog delovanja.

"Tehnologija treba da nam omogući da budemo kreativniji, a ne da korporacije ostavljaju ljude bez posla. Tehnologiju moramo iskoristiti da širimo zajedništvo među ljudima, a ne tugu i razočaranja. Nikada neću nastupati sa di-džejem pred publikom. Kada sviram sa bendom, mi našim osmesima sa pozornice komuniciramo sa publikom i za mene je to prava muzika." kaže Kuti.

Service Photo Gallery