27. jul 2023 11:17

"Live Stage festival" u Sarajevu: "Van Gogh", "Negative", "Električni orgazam"

Izvor: TANJUG

Foto: LIVE STAGE MUSIC FESTIVAL, PROMO

SARAJEVO - Bendovi "Negative", "Električni orgazam", "Van Gogh", "Aerodrom", "Divlje jagode", neki su od muzičara koji će nastupati na trodnevnom rok festivalu "Live Stage", koji počinje večeras, 27. jula u Sarajevu, na platou Centra Skenderija.

Za tri dana trajanja muzičkog festivala sve do subote, 29. jula, nastupiće 17 izvođača iz celog regiona, kao i gosti iz Italije.

Zahvaljujući podršci Turističke zajednice KS (Visit Sarajevo), Ministarstvu kulture i sporta KS, Gradske uprave Grada Sarajeva, Opštine Centar, i ove godine, ulaz na sve koncerte je slobodan, kako je istakao Adnan Mundžić, direktor Festivala.

Četvrto izdanje Live Stage Festivala će večeras od 21.00h otvoriti antologijska hard rok grupa “Divlje jagode”, čiji je frontmen gitarista, kompozitor i tekstopisac Sead Zele Lipovača.

Grupa je nedavno proslavila veliki jubilej – 45 godina postojanja, što su obeležili turnejom po celoj regiji, ali i koncertom u beogradskoj Mts Dvorani u oktobru 2022, a i ovog oktobra se vraćaju u isti prostor.

Oni će svirati i 31. jula u Starčevu kod Pančeva na jednodnevnom rok festivalu Ex Yu Rock fest.

Podsetimo, u “Divljim jagodama” (grupa je dobila naziv prema istoimenom filmu švedskog reditelja Ingmara Bergmana iz 1957), pevali su vokali “Bijelog dugmeta” – Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa, koji im i dalje povremeno gostuje na koncertima.

Takodje, večeras, 27. jula će nastupiti zagrebački veteran Jurica Pađen & Aerodrom, sve više aktuelan u poslednje vreme sa novim singlovima (gostovao je u Srbiji krajem decembra 2022 na Beoradskom sajmu na festivalu “Rock Superstar”), a danas će svirati i sarajevske grupe “Zabranjeno pušenje” i “Zračka kontrola”.

Već sutra, 28. jula, scenu će preuzeti beogradska rok atrakcija “Van Gogh” koji je uveliko ponovo postao trojka – Zvonimir Đukić Đule (pevač, gitarista, kompozitor, tekstopisac, lider), Srboljub Radivojević Srba (bubnjar), Dragan Gaga Ivanović (bas gitarista).

Bend je uvek medju najtraženijim sastavima svakog leta na mnogim domaćim i regionalnim festivalima i manifestacijama (u Beogradu su nedavno nastupili na 20. Beer festu na Ušću), a osvajali su Beogradsku Arenu, Dom omladine, Mts Dvoranu, Stadion Tašmajdan.

Osim njih, čije su ime dobili prema čuvenom holandskom slikaru Vinsentu Van Gogu, na pozornici će zapevati i hrvatski pop kantautor Neno Belan sa pratećim bendom “Fiumens”, “Emir & Frozen Camels”, “Bruhuuhu”, “Radno vrijeme”, dok će gosti večeri biti pobednički bend italijanskog ''Prato'' festivala. Drugu noć festivala nastupi bendova počinju od 20 sati.

Poslednju noć “Live Stage”-a u subotu, 29. jula, publiku će pre svega obradovati antologijski rok bend “Električki orgazam” koji postoji već 43 godine na čelu sa Srdjanom Gojkovićem Giletom, i neumorno svira na mnogim dogadjajima.

U Beogradu su poslednjih godina osvajali Mts Dvoranu, Dom omladine, Beer fest na Ušću, nedavno i Plato ispred Muzeja Jugoslavije, a publiku očekuje 15. decembra još jedan susret u bivšem Domu sindikata.

Ovog vikenda, osim u Sarajevu, Gile, Švaba, Ljuba, Pače i Banana gostovaće i na Overload festivalu u Vladičinom Hanu, a turneja im se proteže duž cele bivše SFRJ, tako da će u avgustu putovati i na “Lake Fest” u Nikšiću (Crna Gora).

Osim legendarnih beogradskih rokera, treće večeri će svirati i bendovi “No color”, “Nervni slom”, “Metalni radnici” i “Nindže iz haustora”.

Istu noć će publiku obradovati i pop rege atrakcija “S.A.R.S.”, koji su imali uvek rasprodate koncerte širom Srbije, i poslednji veliki koncert su zabeležili u Mts Dvorani na jesen 2022.

Hard rok bend “Negative” će zaokružiti “Live Stage” u Sarajevu, na čelu sa Ivanom Peters, pevačicom najlepše boje glasa na našim prostorima.

Grupa nastala 1999. tokom NATO bombardovanja Srbije, uskoro puni 25 godina.

Tokom poslednjih nekoliko sezona, “Negative” se ozbiljno vratio u igru, tako da je imao značajne nastupe na mnogim festivalima (povratak na scenu za Beer fest 2019, Arsenal fest u Kragujevcu 2022), ili solo nastupima (Novi BitefArtCafe, Mts Dvorana, BitefArtCafe - Kalemegdan, Dom kulture Novi Sad – 2022, 2023), samim tim su uveliko grupa u samom vrhu mejnstrima na svim važnim manifestacijama.