7. novembar 2023 15:04

Saksofonista Frančesko Santuči: Spojio sam džez i barok u poseban ton

Izvor: TANJUG

podeli vest

Saksofonista Frančesko Santuči: Spojio sam džez i barok u poseban ton

Foto: Shutterstock.com/ Alenavlad, ilustracija

BEOGRAD - Italijanski saksofonista Frančesko Santuči (Francesco Santucci) i Big bend Radio-televizije Srbije objavili su za PGP RTS CD album "New Seasons", kog će promovisati koncertom sutra u Kolarčevoj zadužbini, rečeno je danas na promociji.

Santuči je novinarima i zvanicama u Radio Beogradu rekao da je u "New Seasons" nastojao spojiti baroknu muziku i džez Italije, i da je u Beogradu pronašao fantastične partnere za to u vidu Big benda RTS-a.

Na albumu "New Seasons" Santuči je ponudio svoja viđenja kompozicija iz ciklusa "Četiri godišnja doba" Antonija Vivaldija, kao i "Pavane" Gabrijela Forea, ocenivši da je to "jedan od najboljih spojeva baroka i džeza", koji je mogao naći.

Santuči je istakao i da je "bilo teško nači veliki orkestar koji bi svirao tako čudan miks", ali da je saradnja sa Big bendom bila divna i moćna, jer su odmah znali šta žele od muzike.

On je dodao da nekad najbolji deo muzike nije zapisan već se nalazi u sešn izvođenju kompozicija.

Odgovorni urednik PGP RTS-a Marko Milutinović je naglasio da mnogo očekuju od "New Seasons", dok je odgovorni urednik redakcije za džez i zabavnu muziku Marko Đorđević da CD donosi muziku koja je pitka za sviranje i slušanje" i da se njim kruniše jubilarna 75. godina Big benda.

Na promociji je deo muzičara Big benda izveo jedna odlomak sa albuma, kao najavu koncerta Santučija i Big benda u Kolarcu, gde će im se pridružiti i klavirista Masiimo Tempija i dirigent Gabrijele Komeljo.