9. novembar 2023 11:03

"Parni valjak" održao koncert u beogradskom klubu BitefArtCafe

Izvor: TANJUG

Foto: BitefArtCafe, promo

BEOGRAD – Hrvatski pop rok bend "Parni valjak" održao je sinoć svoj prvi koncert u Beogradu od kada je iznenada preminuo njihov čuveni pevač Aki Rahimovski, a na njegovo mesto od skoro došao mladi vokal Igor Drvenkar.

Takodje, grupa je prvi put svirala na sceni popularnog kluba Novi BitefArtCafe, jer su se odlučili za veliku regionalnu klupsku turneju, gde im je dve večeri stanica i Beograd.

Drugi koncert su zakazali za večeras na istom mestu.

Poslednji put "Parni valjak", inače osnovan 1975, u kompletnom bivšem sastavu sa Akijem Rahimovskim svirao je krajem 2019. godine u Štark Areni, koju su naravno bez problema napunili, kao i toliko puta ranije.

Sinoć je, bend, nastupio u intimnijem prostoru, za manji broj ljudi.

Pamte se i njihovi koncerti u Sava centru, Domu omladine Beograda i na beogradskom Ušću u okviru Beer festa.

"S obzirom na odluku da izvrtimo klupske pozornice, stižemo i u Beograd. Jednako smo uzbuđeni kao da je u pitanju Arena, ako ne i više od toga. Vidimo se u BitefArtCafe-u!", poručili su iz benda uoči nastupa u prestonici.

Autor većine pesama "Parnog valjka", frontmen, kompozitor, gitarista, tekstopisac Husein Hasanefendić Hus odabrao je 24 pesme tokom više od dva sata koncerta, a krenuli su kao i uvek romantično i to baš sa naslovima u svom triptihu - "jubav", "Suze", "Ljubavna".

Onda je Hus imao veliku potrebu da se obrati beogradskoj publici.

"Dobro veče, Beograde. Drago mi je da smo večeras u tolikom broju. Par reči bih podelio sa vama. Vi znate našu priču. Kada nas je tako iznenada napustio naš Aki, iskreno, nismo više znali šta da radimo, da li da odustanemo. I onda, vremenom, imali smo sreće da upoznamo Igora Drvenkaru. Aki je sve vreme tu sa nama, u to sam siguran. A mi smo sada bend koji kreće u potpunosti iz početka", naglasio je lider Hus veoma emotivno i nadahnuto, i nastavio da predstavlja novo poglavlje grupe.

Igor Drvenkar, Hus i ekipa su nastavili i ovog puta odsvirali novu pesmu „Moja glava, moja pravila“, koja je deo predstojećeg novog albuma u pripremi.

Nakon noviteta, prebacili su se na proverene hitove "Zagreb", "Ostani s njim", naravno čuvene "Zastave", zapitali su se "Prolazi sve, zar ne?", "Dok je tebe" i pružili "Vrijeme ljubavi", iz diskografije benda koji broji više od 20 studijskih, live i kompilacijskih albuma.

"Da znate ja sam prvi put u životu u Beogradu, nikad do sada nisam imao prilike. A ovakva prilika je zaista divna", podelio je svoje utiske Igor Drvenkar na nastupu sinoć.

Parni Valjak ove godine predstavlja novo poglavlje rada, kako je najavio muzičar Hus, a višedecenijskoj postavi se priključio upravo mladi pevač Igor Drvenkar, koji je na mnogim klupskim i festivalskim nastupima širom regiona oduševio publiku interpretacijom bezvremenskih hitova kojima je dao posebnu energiju i svoj pečat.

Drvenkar ne imitira Akija Rahimovskog, nije se "predao" na tu stranu niti prepustio tom ključu ili tim lakim rešenjima, već je u stilu mladog rokera pristupio svim velikim pesmama na neki svoj način.

Mnogi fanovi "Parnog valjka" možda neće prihvatiti novog pevača, on naravno nije Aki i ne može se uporedjivati ili meriti, ali oni su bend kome je potrebno sada u teškom trenutku dati šansu raširenih ruku.

Set lista "Parnog valjka" je uključila "Kada me dotakne" ili neprolazni hit "Jesen u meni", uz veliku bluz pop rok atrakciju "Uhvati ritam", da bi onda iznenada promovisali i drugi novi singl "Bogati će pobjeći na Mars".

"Evo, večeras je sreda, sutra već četvrtak kada se opet družimo sa vama. Onda idemo u petak, pa subota, i koji dan sledi"”, šarmantno je Drvenkar komunicirao sa publikom, i time najavio ogroman hit "Prokleta nedjelja", čije su reči fanovi uglas horski pevali zajedno sa bendom.

Grupa najavljuje novi album za koji će, kao i do sada, većinu pesama komponovati autor legendarnih hitova Husein Hasanefendić Hus.

Da nakon skoro 50 godina rada njihova koncertna snaga ne jenjava, "Parni Valjak" je pokazao i ubedljivo dokazao na sve redom rasprodatim koncertima koje su ove godine održali u okviru spomenute klupske turneje u Zagrebu, Ljubljani, Zadru, Rijeci, Mariboru, Puli, i na festivalima u Kragujevcu, Podgorici, Karlovcu, Varaždinu, Tršiću.

Na bis bend je izveo još samo dve pesme, odnosno dva velika hita – “U prolazu” i "Sve još miriše na nju", i time su zaokružili puna dva sata veoma intenzivne i emotivne svirke.

Drugi koncert ih čeka večeras, u Novom BitefArtCafe klubu.