27. novembar 2023 12:54

"Gusle samit" održaće se 29. i 30. novembra u Etnografskom muzeju

Izvor: TANJUG

podeli vest

"Gusle samit" održaće se 29. i 30. novembra u Etnografskom muzeju

Foto: Shutterstock.com/Sanga Park, ilustracija

BEOGRAD - Etnografski muzej saopštio je danas da će sa svojim Centrom za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije organizovati 29. i 30. novembra "Gusle samit”, uz učešće stručnjaka, profesora, umetnika i guslarskih udruženja.

`'Kroz dvodnevne panele, izvođačke prakse i radionice, 'Gusle samit' želi da predstavi zašto je pevanje uz gusle važno za kolektivno sećanje i pamćenje i kako da bolje razumemo guslarsku tradiciju kao deo našeg identiteta u savremenom svetu", kaže se u saopštenju.

"Gusle samit" se priređuju u susret obeležavanju pet godina od upisa pevanja uz gusle na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, podsetili su organizatori.

Kako je najavljeno, deo samita biće posvećen formalnoj i neformalnoj edukaciji kao vida prenošenja ove prakse, gde će svoja iskustva podeliti učenici i organizatori nastave u Muzičkoj školi „Mokranjac”, kao i u neformalnim školama guslanja okrenutim tinejdžerima.

"U prostoru Etnografskog muzeja biće izloženo pet odabranih gusala iz zbirke 'Muzički instrumenti', a publika će moći da vidi video materijale - snimke guslara nastale tokom izrade nominacijskog dosijea za upis na Uneskovu reprezentativnu listu", kaže se u saopštenju.

Drugog dana samita biće održana radionica pevanja uz gusle sa mlađim polaznicima, koju će gluslar Slavko Aleksić, koji zna napamet oko 1.000 narodnih pesama.

Kako je najavljeno, specijalan gost samita biće glumac Lazar Dubovac koji će izvesti savremenu interpretaciju čuvene narodne pesme "Banović Strahinja”.