21. decembar 2023 10:41

Marko Luis uoči dva koncerta u Beogradu: Publika me stalno inspiriše da stvaram muziku

Izvor: TANJUG

Foto: Danilo Novovic

BEOGRAD - Popularni domaći muzičar Marko Louis će održati dva koncerta 21. i 24. decembra u Sali "Amerikana" Doma omladine Beograda, a specijalno za Tanjug kaže da ga publika stalno inspiriše da bude toliko kreativan i hiper produktivan u snimanju novih pesama i albuma.

Umetnik se vraća u Beograd 21. i 24. decembra i to u ambijent Doma omladine koji mu je širom otvorio koncertna vrata za vernu publiku.

Nakon osvajanja i nekih većih prostora neminovno poslednjih godina, dolazi u intiman svet sale "Amerikana", koja vodi u ta vremena prvog osvajanja tog mesta.

"Ove godine imaću ta dva koncerta, prvi za 21. decembar je brzo rasprodat, a i sledeći 24. decembra samo što nije „otišao“, tako da će sigurno biti dve pune sale. Tamo je sve počelo. U Domu omladine sam decembra 2017. organizovao svoj prvi koncert, a pre toga sam imao nastupe u nekim klubovima, ili prostorima koji nisu baš koncertni. Ali u Domu omladine bio je baš prvi koncert u pravoj koncertnoj sali, koji sam realizovao u potpunosi sam, iznajmio salu, pitao šta je sve potrebno, od obezbedjenja pa nadalje. Čak sam tada pitao ljude iz Doma omladine, u slučaju da ne prodam toliko ulaznica, da li bih mogao da ubacim dodatne stolice sa strane, da izgleda da će biti više ljudi, da bih onda 15 dana pred koncert rasprodao celu salu "Amerikana", priseća se tih vremena Marko.

Njegov novi studijski album "Beskraj II" je objavljen u junu za diskografsku kuću "Balkan art Collaboration".

Marko je uvek na turneji, tako je u oktobru gostovao u regionu – Podgorici (Crna Gora), po Srbiji – Čačku, a u novembru na Jazz Festivalu u Kragujevcu, takodje u ovom gradu je letos pevao na Arsenal festu, a novembar mu je obeležio i koncert u dvorani Apolo u Pančevu.

Sa zadovoljstvom je učestvovao i u koncertnom projektu "Disney 100" u Mts Dvorani početkom novembra, kada je sa većim brojem muzičara pevao hitove iz animiranih filmova kompanije Walt Disney, koja slavi jubilej – 100 godina postojanja.

Marko je tokom cele godine koncertno aktivan i veoma vredan, kreativan u svom studiju gde neprestano stvara nove pesme i sarađuje sa mnogim kolegama što ga ispunjava i čini srećnim.

Jedan je ubedljivo od najproduktivnijih muzičara sa naših prostora, toliko da kada se pojavi jedan singl ili duet, već ubrzo stiže nova premijerna pesma.

Tako se desilo sa kompozicijom – "Ja sam želeo", onda duetom "Vatra u mraku" sa Marčelom, a dosegao je do regiona i pesme "Ne radujemo se" sa Dinom Merlinom.

"Publika je moja inspiracija, i ta ljubav koju primam od nje mi daje snagu i ideju da stalno stvaram nove pesme. Ovo je bio jedan poseban trenutak, na kraju ove godine, to je sve bilo dosta neplanirano, pesma sa Dinom Merlinom se spremala pre godinu dana, i nije se znalo kada će izaći. Onda je jako spontano Dino odlučio da objavi pesmu pre koncerta u Zagrebu i Beogradu u Štark Areni. Jako sam bio srećan zbog toga, nisam mogao više da izdržim, odnosno da držim u sebi toliku sreću, a do tada nisam smeo nikome da pričam, ni da puštam pesmu", pun uzbuđenja priča kantautor.

Ispalo je tako da se duet sa Dinom Merlinom "Ne radujemo se" desio veoma brzo posle Markove numere "Ja sam želeo", koja je "jedina možda bila planirana da se objavi za kraj godine, i to sam spremao neko vreme", a ovo ostalo se sve spontano desilo.

"Kada je Dino Merlin rešio da objavimo pesmu, naravno snimili smo predivan spot, i publika je lepo prihvatila. Opet, pesma sa Marčelom, u pitanju je muzika koju sam snimio letos, i ona je stajala kod mene u kompjuteru. Znao sam da treba da je snimim sa Dečjim horom, i spontano sam rešio da to bude Marčelo, da imamo zajedničku pesmu", otkrio je Marko Louis.

U to slično vreme izašla je i pesma sa Sarajevskim Big bendom, koji je snimio album posvećen grupi "Indexi".

U pitanju je pesma "Bacila je sve niz rijeku", koja je bila zamišljena da je Marko Louis otpeva.

Tako da je Marko i tu aktuelan, i taj album je izašao krajem novembra.

"Moja izvedba te kompozicije je postala meni omiljena, zato pozivam publiku da je sluša. U toj produktivnosti je bila planirana čak još jedna pesma pre mog prvog koncerta u Domu omladine, ali sam ipak odustao, rekao sam sebi – neka se slegne prvo ovo sve, jer je već zaista puno lepih dešavanja. Šlag na tortu će biti ova dva koncerta, a onda idemo dalje", ocenio je pop soul umetnik.

Marko Stojanović Luis (38) rodjen u Minhenu (Nemačka), naslednik je velikog muzičara, jedno od šestoro dece pevača Ljubiše Stojanovića Luisa.

Od malena Marko se bavio muzikom, sa pet godina je svirao udaraljke i bubnjeve, išao je u muzičku školu pri Minhenskom konzervatorijumu.

Marko otkriva za Tanjug goste na ova dva beogradska koncert.

Reč je uglavnom o saradnicima na pesmama i projektima, i da li će imati razlike u repertoaru na ta dva koncerta, odnosno da li će oni pripovedati neke svoje odvojene priče.

"Kao što ja volim da gostujem na koncertima drugih kolega, kada me oni pozovu, tome se uvek radujem, kako smo pominjali, od Dina Merlina, preko Marčela do Lene Kovačević ili moje sestre Maje Louis, tako i ja volim da zovem i njih i druge muzičare sa kojima sam saradjivao, da meni gostuju na solo koncetima", objasnio je Marko, jedan od sigurno najaktivnijih koncertnih muzičara sa ovih prostora.

"Kako sam i rekao, Beograd je uvek poseban, tako da u Domu omladine su planirani sledeći izvodjači: Sajsi MC, Marčelo, moja sestra Maja, Kendi, Aleksandra Denda koja je pevala sa mnom na albumu “Beskraj”. Prvi i drugi koncert neće imati identične goste, napravili smo tako što zbog slobodnog vremena tih kolega, ali i želje da bude nama različito. Što se tiče set liste, biće neka mala promena na prvom i drugom koncertu, čisto za nas na sceni da tako bude interesantnije. Spremamo neke pesme koje do sada nismo svirali uživo, premijerno barem četiri ili pet numera, radujem se svim gostima, i siguran sam da će biti – odlično", zaključio je za Tanjug muzičar Marko Louis.