31. decembar 2023 01:11

Domaće i regionalne rok grupe održale koncerte kod Muzeja savremene umetnosti

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/JELENA SAVIĆ

BEOGRAD - Muzičar Vlatko Stefanovski, grupe "Električni orgazam", "Krug - EKV Tribute" i "Atomsko sklonište" nastupali su u subotu uveče na Platou ispred Muzeja savremene umetnosti Beograda.

Rok maraton je realizovan u saradnji Doma omladine Beograda i Grada Beograda u okviru besplatne manifestacije “Beogradska zima”.

Drugo izdanje ovog maratona počelo je koncertom grupe “Krug” (EKV tribute band).

U "Krugu" je originalni bubnjar EKV-a Marko Milivojević, koji sa ostalim članovima održava stanje duha muzike ovog "besmrtnog" sastava. Tako su večeras podsetili publiku na velike rok hitove "Ti si sav moj bol", "Zemlja", "Ljubav", naravno neizbežni "Krug", "Par godina za nas", "Pored mene", "Zajedno", "Srce", "Oči boje meda", i druge kompozicije rok pesnika Milana Mladenovića.

Frontmen grupe "Električni orgazam" Srđan Gojković Gile i ostala ekipa pružili su rokerski školski čas svojim ljubiteljima, krenuvši sa hitom "Hajde bejbe (daj da vidim sad)", a nastavili sa "Da da da da".

Pevač i gitarista Gile se za mikrofonom kao uvek smenjivao sa kolegom Ljubomirom Đukićem Ljubom (vokal i klavijature).

Gile je podsetio publiku da slave 40 godina od njihovog albuma obrada "Les Chansones Populaires" (1983), tako da su ove večeri odsvirali četiri numere sa tog materijala: "Locomotion" (1962, Geri Gofin i Karol King), "Citadel" (1967, The Rolling Stones), "The Man Who Sold the World" (1970, Dejvid Bouvi, kasnije i Kurt Kobejn - "Nirvana", 1993), "I'm Waiting for the Man" (1967, The Velvet Underground).

Nakon putovanja kroz istoriju domaćeg rokenrola, na binu je izašao makedonski muzičar Vlatko Stefanovski, virtuoz na gitari, kompozitor i pevač.

Ove noći Stefanovski je otputovao u repertoar njegovog bivšeg benda "Leb i sol" kao fuziju žanrova etno, bluz, džez i rok, sa neprolaznim kompozicijama - "Nisam tvoj", "Čuvam noć od budnih", "Talasna dužina".

Maestro gitare je odsvirao i makedonske tradicionale "Makedonsko devojče" i "Jovano, Jovanke" uz primenjenu filmsku muziku "Gipsy song" iz makedonskog ostvarenja "Gipsy Magic" (1998) reditelja Stoleta Popova.

Za sam kraj rok maratona manifestacije "Beogradska zima" svirao je hrvatski rok bend iz Pule - "Atomsko sklonište" na čelu sa pevačem i gitaristom Brunom Langerom, sa presekom najvećih hitova u karijeri dugoj 46 godina.