6. januar 2024 09:52

Slobodan Trkulja: Imam ozbiljne planove za promociju srpskih umetnika u Kini

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Muzičar Slobodan Trkulja kaže da ga u 2024. godini očekuju novi nastupi pred kineskom publikom, i da će ubuduće nastojati da pomogne promociju i drugih srpskih umetnika u Kini.

Trkulja je rekao Tanjugu da je njihov nastup na kineskoj televiziji CCTV u programu "Spring Festival Gala 2023", sa pesmom "Tamo daleko", premašio 16 milijardi pregleda na jutjubu.

"Maltene duplo više pregleda nego ljudi na planeti. Prethodno smo bili u Holandiji gde smo imali devet koncerata sa simfonijskim orkestrom, prošetali Holandiju uzduž i popreko i izveli simfonijsku verziju muzike Balkanopolisa", podsetio je Trkulja.
Intext service Video

Prema njegovim rečima, na turneji u jesen 2023. godine u Kini imali su seriju koncerata u gradovima Sijanu i Pekingu, a na televiziji CCTV su uz kinesku pop zvezdu Ša Bao Liang izveli revolucionarnu pesmu "O bela ćao" na kineskom jeziku.

"To je bio poduhvat. Učiti kineski jezik kod kuće, pa pevati za sebe je jedno, ali u Kini, na kineskoj televiziji, pevati na kineskom...Trebalo je malo stisnuti zube i uraditi to kako treba. Super je prošlo. Niko od Kineza se za sada nije žalio na loše izgovorene reči ili nešto tog tipa", rekao je muzičar.

Intext service Video

U Kini ga zovu "Fej Long" odnosno "leteći zmaj", što se u Kini smatra najvećim odrazom uvažavanja jer je zmaj drevni simbol Kine. Trkulja je istakao da su tokom boravka u svakom kineskom gradu "počeli da se dešavaju neki divni susreti sa publikom", koja prvo prepozna njegov specifičan oblik kose.

"Drago mi je da je srpska muzika, pogotovo moderna tradicija koju Balkanopolis izvodi, našla put do srca Kineza. Znaš koliko volim i taj narod i tu zemlju - to je uzvraćena ljubav"; rekao je muzičar.

Prema njegovim rečima, predivno je bilo otići u drevnu prestonicu Sijan, gde je sahranjeno 12 kineskih careva i nalaze se čuveni terakota ratnici, i biti u fantastičnom mestu kao što je Daming palata, drevno znanje koje je pod zaštitom Uneska.

"Naši domaćini sa festivala 'Silk Road' (Put svile), jednog od najdivnijih u Kini, postavili su ogromnu binu. Imali smo čast da nastupamo na mestu gde su nekad živeli carevi i čujemo srpsku muziku koja je inspirisana našim drevnim, tradicionalnim zvukom. Nastup na takvom mestu je meni jedan od snova koji se ostvario", naveo je Trkulja.

Intext service Video

Upitan kako objašnjava prijem njegove muzike u Kini, Trkulja je rekao da "kineska muzika ima nečeg drevnog u sebi", kao velika kultura sa jakom tradicijom koja seže vekovima unazad, "ali to isto može se reći i za srpsku tradiciju".

"Imam utisak da narodi i nacije koje neguju svoj autentični duh, koji se prožima i kroz njihovu modernu kulturu i savremeni život, isto kao i kod nas, umeju da prepoznaju lepotu i u drugim tradicijama i u drugim kulturama", ocenio je Trkulja.

Prema njegovim rečima, to se može videti i u Teheranu i Iranu, koji poseduju drevnu tradiciju i iskonski zvuk.

"Možda persijski jezik nije moj jezik i ne razumem ga na tom nekom nivou, ali osećam emociju u toj muzici. Kao što osećaš emociju u kineskoj muzici, isto i oni osećaju emociju u našoj", dodao je Trkulja.

Istakavši da je za njega velika sreća, radost i odgovornost da predstavlja našu muziku kineskom auditorijumu, Trkulja je naveo da je njegovih nekoliko televizijskih nastupa bilo gledano i da su "reakcije uvek bile divne".

"Radujem se da ćemo u 2024. ponovo imati priliku da zaplovimo put Kine i da tamo napravimo još jednu prezentaciju naše kulture i tradicije", rekao je muzičar.

Intext service Video

Trkuljina organizacija Balkanopolis centar za modernu tradiciju već petu godinu za redom Kineski festival svetla, odnosno zvaničnu proslavu Kineske nove godine u Srbiji.

U ime Balkanopolis centra, Trkulja je prošle godine potpisao memorandum o saradnji sa kineskim Međunarodnim centrom za kulturnu razmenu provincije Šansi i festivalom "Put Svile", koji je na taj način postao i sestrinski festival Kineskog festivala svetla.

Trkulja je najavio i "ozbiljne planove vezane za kulturnu razmenu i promociju drugih umetnika iz Srbije" u Kini.

"Hvala Bogu, imamo divnih i fantastičnih kolega koji zaslužuju i treba da putuju u Kinu da budu predstavljeni tamo. Potrudićemo se preko Balkanopolis centra za modernu tradiciju da im pomognemo da predstave svoju muziku i umetnost pred divnim kineskim auditorijumom", najavio je Trkulja.

Service Photo Gallery