9. februar 2024 15:16

"The Frajle" najavile koncert u Beogradu za 8. mart: Muzikom počinjemo proleće

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Tročlani ženski sastav „The Frajle“ iz Novog Sada najavio je danas svoj koncert za 8. mart, na sceni Mts Dvorane.

"The Frajle" - Nataša Mihajlović, rođene sestre Jelena i Nevena Buča, tim povodom imale su susret sa medijima u Lisabon baru u okviru bivšeg Doma sindikata.

Popularne Novosađanke ovim koncertom najavljuju i novi album i istovremeno obeležavaju jubilej, 15 godina karijere, jer su na pozornici prisutne od 2009. i od tada se ne zaustavljaju.
Service Photo Gallery

"Jako je lep datum osmi mart, Dan žena, a mi imamo veliku žensku publiku. To je naravno tako jer smo mi ženski bend i nekako se žene pronalaze u našim pesmama. Opet, gde su žene i to lepe žene, tu su i muškarci. Zato verujem da će publika biti pola - pola, žene i njihovi pratioci. Počinjemo proleće muzikom, a kako bi drugačije?", istakla je Nevena Buča, Frajla Nena.

Ona je rođena u mestu Kljajićevo, diplomirani psiholog.

Svira gitaru od svoje 11. godine.

Sa sestrom Jelenom se oprobala i kao glumica u prvom srpskom ciganskom mjuziklu.

Jelena Buča — Frajla Jela, takodje iz mesta Kljajićevo, je diplomirani ekolog.

Ona je spontano osmislila slogan za koncert 8. marta i nazvala "Žene ženama", te otkrila da im turneja kreće baš to veče iz Beograda, u susretu novom albumu koji se sprema za izlazak.

Frajla Jela je naglasila da ih čeka regionalna turneja, pet gradova u Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj (Dvorana "Lisinski"), Sloveniji, Crnoj Gori, a kasnije Kanada i SAD.

Nataša Mihajlović Frajla Nata, inače profesorka francuskog jezika, osvrnula se na period pandemije korona virusa, kada su bile blagoslovene time da imaju zaista jako puno vremena za stvaralaštvo.

"Imali smo prostora da neke pesme završimo, da pronađemo neke kompozicije koje smo zaboravili, i bilo je potrebno da malo porastemo kao autori. Sa tom energijom ćemo da uđemo na koncert u Mts Dvoranu", navela je Nataša Mihajlović.

Muzičkim stilom im dominira pop zvuk, swing ritmovi, panonska melanholija, a nazivaju ih da su

"ambasadorke dobre zabave".

Mihajlović je podsetila da su u etru uveliko pesme sa predstojećeg albuma kao "Tamburaši", "Panonskom mornaru" posvećena preminulom muzičaru Đorđu Balaševiću, "Gorim", "Moje duše duša", "Neka neka" (učestvovali su u izboru za Pesmu Evrovizije 2023).

Nataša je najavila da će preostalih pet pesama premijerno ekskluzivno izvesti upravo na koncertu u Mts Dvorani.

The Frajle pune koncertne dvorane po regionu, višim republikama Jugoslavije, a imale su zapažene nastupe u proteklom periodu u SAD, Austriji, Belgiji, Holandiji, Mađarskoj, Kanadi, Francuskoj i drugim zemljama.

Bend je najavio i specijalnu gošću, Bernadet Jari, poznatu violinistkinju iz Mađarske, rođena u Budimpešti, koja živi u Majamiju (SAD), imala je veliki koncert u dvorani Karnegi hola u Njujorku.

Muzičarke su otkrile da su sa Bernadet Jari imale sasvim spontano slučajno poznanstvo, postale su privatno sa njom prijateljice.

"Samo zbog našeg koncerta ona će doleteti iz Majamija, to nam je veoma velika čast. Ipak je ona svetska zvezda. Zaista će scena sa njom da gori, izuzetna je, apsolutno se uklapa u naš repertoar sa izvornim mađarskim ritmovima i notama. To ne može svako da odsvira, zato smo je odabrale za saradnika, da pređe toliko kilometara da uveliča ovaj događaj", naglasila je Nevena Buča i dodala da Bernadet potiče iz poznate mađarske porodice, i da se po njenom dedi zove jedna ulica u Budimpešti.

Tako će Frajle ponovo postati kvartet, jer su uveliko trio nakon odlaska Marije Mirković iz benda, koja se upustila u solo karijeru.

Bend sa svojih 7 studijskih izdanja ima jedinstveni autorski pečat koji se čuje u numerama „Ich liebe dich”, „Štiklice”, „Fina”, „Kad se ljubimo”, „Ljubav na dar”, „Tamburaši”, ali takođe sa obradama drugih izvodjača, unosi nešto svoje - „Meni trebaš ti” ili tradicionalne pesme kao što su „Jovano Jovanke”, “Tri metera somota”, “Evo banke, cigane moj”.

Bend je osnovan je u leto 2009, a nazvan je Frajle kako bi se naglasili njihovi vojvođanski koreni i poreklo.

Tri Frajle kažu da se zajedno dogovaraju oko repertoara za njihove koncerte, muzički kreativni deo smišljaju, mada je Nevena kapetan priče.

"Tako znamo već iz iskustva kako da dinamički složimo koncert. Publika nas definiše kao zabavljače, onda mora da gori na koncertu sve od prve pesme, iako je sedenje. Otvorićemo koncert pesmom sa novog albuma", najavljuju novosadske pop muzičarke.

One su otkrile da spremaju koncert sa glumicom i rediteljkom Višnjom Obradović, koja je nedavno realizovala predstavu "Frajla" upravo o ovom sastavu na sceni Centra za kulturu "Vlada Divljan".

"Potrebno je da ispričamo publici priču o nama, za ovih 15 godina šta se sve dešavalo. Ponosne smo sve na to šta smo postigle. Imamo već spreman kompletan repertoar pesama, ali publika može sve da nas iznenadi. Tako koncert može i da se menja, spontane smo oko toga. Slušamo publiku šta želi, ona nam je najvažnija", kažu Frajle.

Članice benda imaju originalni, arhaični stil oblačenja. Muzički kritičari njihov muzički stil nazivaju „vojvođanskim tangom” i „ženskim bećarcem”.

Muzičarke su navele da su veoma otvorene i za drugi koncert u Mts Dvorani ako bude bilo potražnje, te potvrdili da su skoro rasprodali dva predstojeća koncerta u Skoplju, te da su i u bivšem Domu sindikata imale od pandemije korone tri puna koncerta.

Nataša, Jelena i Nevena su se složile da su "The Frajle" zabavan bend, i tako je na pozornici od samog početka svirke, prava usijana atmosfera.

"Ima naravno i balada kod nas, ali odmah se čuje zabava. Mi i jesmo zabavljači, a na koncerte nam dolaze da bi bili veseli, nasmejani, da se lepo provedu, zabave, oraspolože. Važno je da publika ostavi brige kod kuće i nasmejana izađe sa našeg koncerta", zaključile su The Frajle.

Pored koncerata na trgovima i u pozorišnim dvoranama, Frajle su nastupale i na drugim mestima — u avionu na 10.000 metara, u Evropskom parlamentu u Briselu, bolnici, manastiru, dečijem vrtiću, izlogu.

Osvojile su brojne nagrade među kojima su dve MTV nagrade (MTV Gold Award) za spot "Fina" i spot "Pare vole me" — remiks DJ Gramophonedzie, Oskar popularnosti za najprodavaniji album, za najbolju pop grupu, Runjićev galeb za doprinos u muzici, NAXI Radio nagradu za najslušaniju pesmu, Zlatna Bubamara za balkansku grupu godine.