10. maj 2024 22:27

Big Bend RTS sa gostima nastupio na Kalemgdanu povodom Dana Evrope

Izvor: TANJUG

podeli vest

Big Bend RTS sa gostima nastupio na Kalemgdanu povodom Dana Evrope

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Big bend Radio-televizije Srbije (RTS) održao je večeras koncert povodom Dana Evrope na savskoj promenadi na Gornjem Kalemegdanu, koji je bio besplatan za posetioce.

Na koncertu nazvanom "Pod zvezdanim nebom", koji je organizovala Delegacija Evropske unije u Srbiji, kao gosti Big benda RTS-a nastupili su džez klavijaturista Vasil Hadžimanov, kao i pop pevači Bojana Stamenov, Zoe Kida i Marko Luis.

Dan Evrope obeležava se pod sloganom "Evropa je naša kuća - bolji smo zajedno", a Delegacija Evropske unije u Srbiji je tim povodom tokom maja organizovala niz aktivnosti, među kojima i večerašnji koncert "Pod zvezdanim nebom".

''Dobrodošli na koncert povodom dana Evrope na prelepom Kalemegdanu. Mestu koje čuva vekove istorije i bogatu kulturu“, istakao je u obraćanju okupljenima šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

On je istakao da je Srbija ''dala mnoge umetnike i naučnike koji su živeli i stvarali u zemljama Evrope“.

"Evropska unija podržava srpsku kulturu i smatra je važnim delom evropskog kulturnog nasleđa. Odavde vidimo Savu, malo niže i Dunav, dve reke koje nas spajaju. Evropska unija pomaže očuvanje reka u Srbiji", naglasio je zvaničnik EU.

Žiofre je dodao da Evropska unija obnavlja kulturno blago Srbije i pomaže u razvoju nauke i inovacija u Srbiji.

''To radimo zbog građana Srbije, i zato što verujemo da smo bolji zajedno. Evropa je naša zajednička kuća, zato slavimo vrednosti koje ujedinjuju naše narode. Srbijo, srećan Dan Evrope'', poručio je Žiofre.

Tokom koncerta su na velikom video bimu na bini emitovane pojedinačne poruke svih 27 ambasadora država članica EU u Srbiji, u kojima oni na svojim maternjim jezicima upućuju poruku: ''Evropa je naša kuća''.