11. jul 2024 15:34

40. Beogradski džez festival biće održan od 24. do 28. oktobra

Izvor: TANJUG

Foto: PROMO

BEOGRAD - Jubilarni 40. Beogradski džez festival biće održan od 24. do 28. oktobra, najavio je danas organizator Dom omadine Beograda (DOB).

Na otvaranju manifestacije 24. oktobra u MTS dvorani, premijerno u Beogradu nastupiće američka džez pevačica Sesil Mekloren Salvant (Cecile McLorin Salvant), saopštio je DOB.

Kako je navedeno, Salvant je dobitnica tri uzastopna Gremija za najbolji vokalni džez album, a u "njenom repertoaru organski se spajaju vodvilj, bluz, teatar, džez, barok, pop-rok i folklor".

"Finalni koncert, na zatvaranju 40. Beogradskog džez festivala 28. oktobra u MTS dvorani, izvešće Buena Vista All Stars, sa programom 'One Night In Havana'. Sastav predvodi Ibrahim Ferer mlađi, sin slavnog kubanskog pevača istog imena koji je zlatnim glasom obeležio neke od najlepših pesama u filmu 'Buena Vista Social Club'", piše u saopštenju.

Pored 40. rođendana Beogradskog džez festivala, i DOB slavi 60 godina postojanja, a "ovo će biti 20. izdanje u novijoj istoriji manifestacije, koja je posle 15 godina pauze pokrenuta 2005. godine".

Iz DOB-a su dodali da će i deseti put biti održan "Srpski šoukejs" (Showcase), koji predstavlja najbolje od mladih snaga i promoviše srpske džez umetnike.

"Četiri jubileja obeležiće slavljenički program manifestacije, koncipiran ambiciozno i u nešto drugačijem formatu, ali zadržavajući osnovne umetničke karakteristike koje su festival postavile na svetsku džez mapu i preporučile za članstvo u uglednoj Evropskoj džez mreži, kao jedinog iz Srbije", navedneo je u saopštenju. Beogradski džez festival biće održan uz pokroviteljstvo Grada Beograda.