13. jul 2024 22:52

Dip parpl održao koncert u Beogradu

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Engleski hard rok sastav Dip parpl (Deep Purple) održao je večeras koncert na ispunjenom stadionu "Tašmajdan", razgalivši posetioce raspoloženom svirkom i klasicima kakvi su "Highway Star" i "Smoke On the Water".

"Drago mi je što smo se vratili u Beograd. To je divno", kratko je poručio pevač Jan Gilan (Ian Gillan), na početku koncerta Parpla, koji su ovog leta na turneji po Evropi i potom Sjedinjenim Državama.

Dip parpl su prvi put nastupili u Beogradu 1975. godine, kada ih je predvodio pevač Dejvid Koverdejl (David Coverdale), a vratili su se sa Gilanom i gitaristom Stivom Morsom (Steve Morse) 2003. i 2006. na Sajam i 2019. u Arenu.

Intext service Video

Svega nekoliko dana pred izlazak 19. jula, bend je sa novog albuma "=1" izveo pesme "Portable Door" i "Lazy Sod", uz kratku Gilanovu napomenu da poslednja govori o tome kako mu je kuću zahvatio požar.

Novi gitarista Sajmon Mekbrajd (Simon McBride) pokazao je svoju umešnost vešto izvodeći stvari koje je snimio prvi Parplov gitarista Riči Blekmor (Ritchie Blackmore) početkom sedamdesetih godina.

Bend je na svoje početke podsetio, između ostalog, sa "Into the Fire" i "Lazy", a pre nekoliko godina objavljenu pesmu "Uncommon Man" su posvetili, reče Gilan, "voljenom Džonu Lordu" (Jon Lord 1941-2012), klavijaturisti prepoznatljivog zvuka, čiju je ulogu preuzeo Don Ejri (Airy).

Service Photo Gallery

Uz odličan zvuk na stadionu i raspoloženu ritam sekciju basiste Rodžera (Roger) Glovera i bubnjara Iana Pejsa (Paice) bend je svratio i do devedesetih sa pesmom "Anya".

Sa ključnog albuma benda "Machine Head" (1972) moćno se zakotrljala "Space Truckin'", ali je očekivan izliv oduševljenja izazvao milionima poznat uvodni gitarski rif u "Smoke on the Water".

U završnoj pesmi zvaničnog dela koncerta, koja je zaštitni znak Parpla i jedna od istinskih rok himni, Gilana je u refrenu pratilo hiljade glasova na Tašu.

Višeminutne bučne ovacije izmamile su Dip parpl na bis za hit "Hush" i horski otpevanu "Black Night", čime je okončana preko jednoipočasovna svirka u tropskoj beogradskoj večeri.

"Nestvarno, neverovatno. Hvala Beograde", oprostio se Gilan od publike koja je ovacijama ispratila Dip parpl.