15. avgust 2024 12:28

Predstava "Snaga kučke" Karoline Bjanki biće izvedena 3. i 4. oktobra na Bitefu

Izvor: TANJUG

Foto: Christophe Raynaud

BEOGRAD - Predstava "Trilogija Snaga kučke - I poglavlje: Nevesta i Laku noć, Pepeljugo" Karoline Bjanki i njene plesne trupe Kara de Kavalo iz Brazila biće izvedena 3. i 4. oktobra u Pozorištu na Terazijama, u okviru Bitefa, saopštili su danas organizatori.

Brazilska pozorišna autorka koja živi i radi u Amsterdamu Bjanki u predstavi ima radikalan pristup temi seksualnog nasilja, polazeći od priče o silovanju kroz prizmu istorije umetnosti, od slikarstva do performansa, navedeno je u saopštenju.

"Bjanki odlazi još dalje, proširujući ovaj kontekst sopstvenim iskustvom seksualnog nasilja i stavljajući sebe kao izvođačicu u ekstremne okolnosti uzimanja GHB-a (supstanca koja se koristi za fizičko onesposobljavanje žrtve pre napada) na sceni kako bi rekonstruisala situaciju kada je istom drogom bila omamljena u jednom izlasku", saopštio je Bitef.

Selektorski tim Bitefa je ocenio da predstava Bjanki predstavlja "izuzetno promišljen, hrabar i autentičan rad koji, osim što istražuje temu seksualnog zlostavljanja, telesnosti i toga šta jedno besvesno telo može da nam kaže, na kraju predstavlja i svojevrsni umetnički manifest o preživljavanju traume.”

Kako je navedeno, nakon premijere u Avinjonu u julu prošle godine, komad Bjanki je osvojio brojne nagrade, među kojima je i Nagrada Sindikata francuske kritike za najbolju inostranu premijeru u pozorišnoj sezoni 2023/2024.

Beogradski internacionalni teatarski festival (Bitef) biće održan od 25. septembra do 4. oktobra pod sloganom "Lepota (ne)će spasiti svet”, a u glavnom programu predstaviće se deset produkcija koje stižu iz Nemačke, Francuske, Švajcarske, Bolivije, Brazila, Holandije, Belgije, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Pokrovitelji festivala su Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture Srbije.