16. avgust 2024 15:23

Festival Teatar na raskršću od 2. do 8. septembra u Nišu

Izvor: TANJUG

Foto: PROMO

NIŠ - Narodno pozorište Niš saopštilo je danas da će od 2. do 8. septembra organizovati Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora "Teatar na raskršću“.

Na festivalu učestvuje šest takmičarskih predstava iz zemlje i okruženja, dok će u čast nagrađenih na zavaranju 8. septembra biti izvedena "Koštana" Narodnog pozorišta Niš, po delu Bore Stankovića, u režija Jane Maričić, najavljeno je u saopštenju.

Kako je navedeno, selektor festivala Spasoje Ž. Milovanović odabrao je među takmičarske predstave "Antigonu" Dominika Smole, režiji Luke Marcena, i izvođenju Slovenskog narodnog gledališča iz Nove Gorice u Sloveniji, koja će biti izvedena 2. septembra.

Tu su i 3. septembra "Mister dolar" Branislava Nušića, u režiji Miloša Lolića, Narodnog pozorišta u Beogradu, i 4. septembra "Poetesa" Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Novog tvrđava teatra, po tekstu i u režiji Vide Ognjenović.

Hrvatsko Gradsko satiričko kazalište „Kerempuh“ izvešće 5. septembra predstavu "Subota, neđelja i poneđeljak" po delu Eduarda de Filipa u režiji Paola Mađelija, a 6. septembra "Ćelavu pevačicu" Ežena Joneska, u režiji Jagoša Markovića, Centar za kulturu Tivat iz Crne Gore.

Kako je najavljeno, "Elementarne čestice" Mišela Uelbeka, u režiji Krisa Šarkova odigraće 7. septembra Naroden teatar "Ivan Vazov“ iz Bugarske.

Organizatori su najavili i prateći program koji počinje 3. septembra tribinom "Pozorišni modeli balkanskog kulturnog prostora" u hotelu Nju siti (New City).

Duo drama "Uspomene Sare Bernar", autora Džona Marela, u adaptaciji i režiji Staše Koprivice, u koprodukciji Hercegnovskog pozorišta i Herceg Festa iz Crne Gore, biće izvedena 3. septembra na Maloj sceni Narodnog pozorišta Niš i 4. septembra u Pozorištu lutaka Niš, navedeno je u saopštenju.

Kako je najavljeno, 5. septembra je u gornjem foajeu Narodnog pozorišta autorsko veče Radomana Kanjevca "Poezija na raskršću", dok je predstava "Kutije", produkcije iz Istanbula, autorke Burdžu Gorek, u režiji Balima Kara i Semiha Degirmencija 6. septembra na Maloj sceni i 7. septembra u Pozorištu lutaka.