2. septembar 2024 12:30

Pozorišni festival "Mapa 032" od 23. do 29. septembra u Čačku

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Kozlik, ilustracija

ČAČAK - Pozorišni festival mladih amaterskih i profesionalnih autora "Mapa 032" biće održan od 23. do 29. septembra u Čačku, najavili su organizatori.

Cilj festivala, koji će se održati pod sloganom "Pronađi se u pozorištu" je da okupi najkvalitetnija amaterska i profesionalna pozorišna ostvarenja, kao i njihove aktere, inspirisan velikim evropskim festivalima, s posebnim akcentom na isticanje mladih umetnika i povećanje vidljivosti njihovog rada.

Festival će biti održan u organizaciji Kulturnog centra Čačak i Pozorišno-umetničke laboratorije Pult iz Novog Sada.

"Naša ideja je da ova scena postane važna tačka susreta za sve pozorišne stvaraoce (amaterske i profesionalne). Po uzoru na evropske pozorišne festivale, dijalog između različitih oblika stvaralaštva (amaterizam i profesionalizam) teži da motiviše i inspiriše razvoj obe scene i grupe autora. Namera festivala je takođe da značajno obogati kulturni život Čačka, dajući mu priliku da postane važan centar pozorišnog, umetničkog izražavanja i kulturne razmene. Kada se sretnu snaga entuzijazma amatera, ozbiljni umetnički radovi profesionalaca i želja publike za važnim pričama koje ih se tiču, može nastati trag koji menja sve. Verujemo da se to može dogoditi na MAPI. Dobrodošli na putovanje kroz magiju teatra", istakli su organizatori festivala, glumci Dušan Vukašinović i Jovana Mišković.

U toku šest dana, publika će uživati u dve takmičarske selekcije, odnosno sedam amaterskih i šest profesionalnih pozorišnih predstava nacionalnih srpskih teatara poput Srpskog narodnog pozorišta, Narodnog pozorišta Beograd, Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina, Novosadskog pozorišta/ Ujvideki szinhaz, ali i Gradskog pozorišta Čačak, kao i novosadskog pozorišta Promena.

Pored toga, biće organizovan prateći program koji će uključivati radionice namenjene mladim kreativnim stvaraocima, što će dodatno obogatiti umetnički doživljaj.

Čačani, Čačanke i njihovi gosti, pred sam kraj septembra, živeće pozorište, a Kulturni centar još jednom će opravdati titulu inicijatora i kreatora kulturnih navika ovog grada.

"Ovaj festival predstavlja veoma važan trenutak za Kulturni centar Čačak i celokupan kulturni život grada. Od pozorišnih predstava domaćih i internacionalnih autora, preko koncerata najrazličitijih muzičkih žanrova, filmskih projekci ja, sve do književnih promocija i likovnih izložbi – Kulutrni centar Čačak oduvek je bio nezaobilazno mesto za ljubitelje kulture i umetnosti, a sada ima priliku da postane domaćin sopstvenog pozorišnog festivala. Ovaj događaj ne samo da obogaćuje našu kulturnu ponudu, već i naglašava našu posvećenost razvoju kulturnih aktivnosti u Čačku. Sa velikom radošću očekujemo da će festival doneti novu dinamiku i inspiraciju, kako za publiku tako i za umetnike", rekao je direktor Kulturnog centra Čačak Radisav Luković.