15. maj 2023 10:45

Premijera predstave "Obraćanje naciji" zakazana za 19. maj u Ateljeu 212

Izvor: TANJUG

Foto: Bosko Djordjevic

BEOGRAD - Premijera predstave "Obraćanje naciji" prema drami Askania Čelestinija, u režiji Bojana Đorđeva, biće izvedena 19. maja u pozorištu Atelje 212, na Velikoj sacni "Mira Trailović", saopštila je danas uprava tog teatra iz Beograda.

U novoj predstavi igraju Gordan Kičić, Jovana Gavrilović, Gorica Popović, Katarina Žutić, Dejan Dedić, Ivan Mihailović, Ivan Jevtović, Branislav Zeremski, Aleksandar Srećković, Miona Marković.

Delo "Obraćanje naciji" sastoji se iz kratkih monologa odabranih iz istoimene drame, kao i zbirke "Hodam u koloni" italijanskog pisca Askanija Čelestinija.

To su priče iz svakodnevice koje slikaju kompleksnu mapu neoliberalne sadašnjosti - konzumerske, netrpeljive, korumpirane, samožive, ali i paralisane, depresivne i bezidejne.

Svaki monolog je kratak, eksplozivan i na liniji stend ap komedije, a sam pisac monologe definiše kao humor koji staje u kutiju šibice - palidrvca koja bljeskaju jedna za drugim ili se ređaju u najrazličitije oblike.

Askanio Čelestini (50) rođen u Rimu glumom je počeo da se bavi kasnih devedesetih godina prošlog veka u performansima pravca "komedije del arte".

Njegov pozorišni rad pripada oblasti narativnog pozorišta, a zalaže se za važnost usmene tradicije, bavi se pripovedanjem italijanskih narodnih bajki modernog vremena.

Nosilac je nagrade “Ubu” za 2002. godinu, a autor je brojnih drama, proznih dela i dokumentarnih filmova.

Prevod drame je napisala Julijana Vučo.