4. decembar 2023 14:20

Premijera predstave "Klimaks" igra se 14. decembra u Hartefaktovoj kući

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Dario Lo Presti, ilustracija

BEOGRAD - Nova predstava reditelja Patrika Lazića i dramaturškinje Dunje Matić "Klimaks“ biće premijerno izvedena 14. decembra u Hartefakt kući, najavili su danas organizatori.

"Kao inspiracija za ovaj projekat poslužio je istoimeni kontroverzni film reditelja Gaspara Noa. Inicijalna ideja za adaptaciju ovog, po mnogima najanksioznijeg filma, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, potekla je od mladog glumca Alekseja Bjelogrlića", kaže se saopštenju.

Kako je navedeno, uz Bjelogrlića u predstavi igraju i Pavle Mensur, Anja Ćurčić i Andrej Nježić, a film "Klimaks“ je zasnovan na istinitoj priči o mladoj plesnoj trupi koja vežbajući pred nastup gubi kontrolu, usled droge koju je neko krišom stavio u piće, što pokreće paniku, paranoju i nasilje.

"Za mene je 'Klimaks' priča o tankoj granici u svima nama između čoveka i životinje, između razuma i nagona i tome kako se ta granica pod određenim okolnostima vrlo fleksibilno pomera", ocenio je Lazić.

Prema njegovim rečima, ovu priču radi i zato što se pita "šta je to u ljudskoj prirodi da kreće da uništava stvari baš onda kada su mu sve te stvari potaman, kad je sve dobro".

Matić je istakla da je Noe poznat po jedinstvenoj vizuelnoj estetici, a namera im je bila da predstavom prenesu "ovu vizuelnu eksploziju na scenu" i pruže publici "novo iskustvo uživo".

"Cilj nam je da ova predstava sadrži i emotivnu dubinu i čulnu dinamiku na sceni. Lično sam dodatno podstaknuta da razmišljam izvan uobičajenih okvira kako bismo dopunili, prilagodili i uverljivo postavili ovakvu priču“, navela je Matić

Kako je najavljeno, "Klimaks“ će do kraje godine biti izvedena 16, 23. i 26. decembra.