31. maj 2024 11:55

Američki dizajnerski časopis Grafis nagradio plakate JDP-a koje je radio Mirko Ilić

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Vladimir Nenezic, ilustracija

BEOGRAD - Prestižni američki dizajnerski časopis Grafis i ove godine je nagradio plakate koje je za predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta dizajnirao Mirko Ilić, saopštili su iz JDP-a.

Zlatne medalje dobili su plakati za predstave Razvoji put Bore Šnajdera i Bolest mladosti a srebrne plakati za predstave Incident na granici, Limeni doboš, Gubitnik i Disko svinje.

Mirko Ilić sa Jugoslovenskim dramskim pozorištem sarađuje punih sedam sezona, a plakati koje je dizajnirao za predstave JDP-a do sada su dobili brojna priznanja i nagrade.

Priređeno je i više izložbi u sklopu kojih su predstavljeni i plakati koje je Ilić dizajnirao za JDP.

Magazin Grafis osnovan je 1944. godine i jedan je od najuglednijih i najuticajnijih časopisa koji promoviše najbolje iz oblasti dizajna, advertajzinga, fotografije i ilustracije.

Svake godine, Grafis najbolje radove objavljuje u svom godišnjaku pa su se do sada u njihovim izdanjima našli plakati za predstave "Edip", "Tit Andronik", "Čudo u Šarganu", "Dr Auslender", "Kaspar", "Mamu mu jebem ko je prvi počeo", "Beogradska trilogija", "Pučina", "Lorencačo", "Ujka Vanja", "Natan Mudri i Vrat od stakla".

Ove godine Grafis je objavio novih šest nagrađenih plakata.