26. jun 2024 07:04

Mlade glumice Una Kozić i Marija Bogdanović uspešno izvele diplomsku predstavu Sladoled

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Studentkinje četvrte godine Akademije umetnosti u Beogradu Una Kozić i Marija Bogdanović odigrale su sinoć, u okviru "Mladog Belefa", svoju diplomsku predstavu "Sladoled" pred prepunom scenom Kult, u teatru "Vuk".

Kozić i Bogdanović, studentkinje u klasi profesora Kaline Kovačević i Bojana Žirovića, ispraćene su višeminutnim aplauzima i ovacijama nakon upečatljivog izvođenja komada pisca Mire Gavrana.

Pre početka, Kovačević je u obraćanju gledalištu rekla da joj je drago što predstavu Kozić i Bogdanović igraju u okviru "Mladog Belefa", koji je bitan jer promoviše nove, mlade nade.

Service Photo Gallery

Kovačević je primetila da se zahvaljujući predstavi "Sladoled" na lep način oprašta od Kozić i Bogdanović, poželevši svojim studentkinjama lepe karijere.

U predstavi su Kozić kao majka, a Bogdanović kao ćerka, umešno prošle kroz nekoliko transformacija svojih likova, od detinjstva do starosti, odslikavajući složen međusobni odnos, začinjen i promašenim brakovima i otuđenošću.

Uz jednostavan ali efektan kostim Zdravke Kulier, dve glumice uspevale su da poentiraju u brojnim duhovitim trenucima Gavranovog teksta, ali i da unesu dovoljno dubine u odnos dve žene, suočene sa brojnim životnim izazovima.

Predstava je u celosti simbolično smeštena u prostor posasličarnice, što je po završetku omogućilo posetiocima da se i oni, poput junakinja, posluže sladoledom iz zamrzivača.

Beogradski letnji festival, koji traje od 20. juna do 5. jula, pored glavnog pozorišnog programa ima scenu za mlade "Mladi Belef" gde se prikazuju godišnji ispiti, diplomski i master radovi studenata Umetničkih akademija.