26. jun 2024 14:17

Gostovanje predstave "Sjećaš li se…? Sjećaš li se Doli Bel?" 1. jula u Narodnom pozorištu

Izvor: TANJUG

Foto: Promo Narodno pozorište Sarajevo

BEOGRAD  - Beogradska premijera predstave "Sjećaš li se…? Sjećaš li se Doli Bel?" u izvođenju ansambla Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo biće održana 1. jula (19:30) u Narodnom pozorištu, najavili su danas organizatori.

Predstava sa muzikom rumunskog kompozitora Aleksandra Balaneskua, u koreografiji i režiji Staše Zurovca, biće izvedena na velikoj sceni Narodnog pozorišta, u saradnji sa 32. Beogradskim letnjim festivalom, najavljeno je u saopštenju.

Iz Narodnog pozorišta su podsetili da je plesno-pozorišni komad inspirisan motivima romana Abdulaha Sidrana (1944-2024) "Sjećaš li se Doli Bel?" praizveden je 29. novembra prošle godine na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Zurovac je autor dramaturškog koncepta, a Sidranov tekst ga je zainteresovao kao naslov koji je snažno upisan u kolektivno sećanje.

"Sidranov svet je neverovatno bogat, pre svega kao književni jezik pun poezije čoveka, lokaliteta i vremena; sa druge strane, veoma je bogat likovnošću ambijenta, a još i više saosećanjem sa emocijom običnog čoveka kojeg je zadesio svet te priče", rekao je Zurovac.

U velikom ansamblu su Selma Efendić, Masafumi Okuzono, Boris Vidaković, Tamara Ljubičić, Nataša Gaponko, Ivan Salonski, Denis Žučenko, Albina Huskić, Ekaterina Vereščagina, Mihail Mateesku, Evgeni Gaponko, Bulat Gareev i drugi.