28. jun 2024 16:18

JDP: U protekloj sezoni odigrano 271 predstava, bilo 107.000 gledalaca

Izvor: TANJUG

podeli vest

JDP: U protekloj sezoni odigrano 271 predstava, bilo 107.000 gledalaca

Foto: Shutterstock.com/Vladimir Nenezic, ilustracija

BEOGRAD  - Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) saopštilo je danas da je u sezoni 2023/24. na njihovim scenama odigrana 271 predstava, sa 107.000 gledalaca.

"Nastavilo se veliko interesovanje publike, pa je 80 odsto repertoara bilo rasprodato već prva dva dana prodaje. I dalje su na repertoaru predstave sa engleskim titlom, a broj pratilaca na društvenim mrežama Instagram, Fejsbuk i Iks se iz dana u dan povećava", naveli su iz JDP-a.

U protekloj sezoni održano je šest premijera, uz 19 izvođenja njihovih predstava u 16 gradova i osam država, na festivalima i u velikim državnim pozorištima, podsetili su iz JDP-a.

Kako je navedeno, na velikoj sceni "Ljuba Tadić" bile su premijere predstava "Bolest mladosti" u režiji Jovane Tomić, "Limeni doboš" Vasila Hristova, "Sirano" Gorčina Stojanovića i "Mihael Kolhas" Borisa Liješevića, a na sceni "Studio JDP" "Incident na granici" Stefana Gajića i "Disko svinje" Sima Đukića.

Od članovi ansambla JDP-a, Anita Mančić je ovogodišnja dobitnica "Dobričinog prstena", a za ulogu u predstavi "Razvojni put Bore šnajdera" Nenad Jezdić je dobio nagradu "Raša Plaović“, podsetili su iz JDP-a.

Bijenalna nagrada "Ljubinka Bobić" za najbolje glumačko ostvarenje u oblasti komedije dodeljena je Sanji Marković za ulogu u predstavi "Čudo u Šarganu", saopštio je JDP.

"U ovoj sezoni obeležili smo pedeseta igranja predstava 'Ujka Vanja', 'Edip' i 'Beogradska trilogija', a novi članovi našeg ansambla postali su Marija Vicković, Lazar Đukić i Teodor Vinčić", piše u saopštenju.

"Edip" u režiji Vita Taufera učestvovala je na "Mitem festivalu“ u Budimpešti, imao je i dva izvođenja u Gradskom pozorištu u Istanbulu, a poslednje gostovanje predstave bilo je na Pozorišnom maratonu u Somboru, podsetili su iz JDP-a.

"Edip" je na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci dobio nagrade "Nenad Šegvić" za najbolju predstavu u celini, "Veljko Maričić" za glavnu mušku ulogu Milanu Mariću, "Nenad Šegvić" za najboljeg mladog glumca Joakimu Tasiću i Nagradu publike.

Kako je navedeno, "Edip" je na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu "Bez prevoda“ dobio nagrade "Ardalion“ za najbolju predstavu, najbolju mušku ulogu i najbolji kostim i Nagradu publike.

Na festivalu "Zoran Radmilović", u Narodnom pozorištu Timočke Krajine u Zaječaru, za "Razvojni put Bore Šnajdera", reditelja Egona Savina, Jezdić je dobio Nagradu za glavnu ulogu, a predstava Nagradu publike.

"Razvojni put Bore Šnajdera" je išao na Glumačke svečanosti "Milivoje Živanović“ u Požarevcu i festival "Dani komedije“ u Jagodini, gde je Jezdić dobio Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje, a predstava Nagradu publike.

Za istu predstavu JDP-a na festivalu "Novi tvrđava teatar“ u Čortanovcima glumačke nagrade su dobili Radovan Vujović i Branka Šelić, a izvedena je i na scenama Kulturnih centara u Rumi i Lazarevcu.

Predstava "Gubitnik" u režiji Nataše Radulović učestvovala je na "Dimitria festivalu“ u Solunu i na Međunarodnom festivalu glumca "Zaplet 15“ u Banjaluci, gde je Tasić dobio nagradu za najboljeg mladog glumca.

Predstava "Putujuće pozorište 'Šopalović'" u režiji Jagoša Markovića gostovala je na sceni Slovenskog narodnog gledališča Drama u Mariboru, a "Sirano" u režiji Gorčina Stojanovića na Infant festivalu u Novom Sadu.

"Tit Andronik" Andraša Urbana išao je na Internacionalnom festivalu Unije teatara Evrope u Klužu, a predstava "Vrat od stakla" u režiji Jagoša Markovića izvedena je u Banjaluci, na "Danima Jagoša Markovića" u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Na sceni JDP-a gostovali su Gradsko pozorište iz Istanbula sa predstavom "Rat i mir" Lava Nikolajeviča Tolstoja u režiji Aleksandra Popovskog i Nacionalni teatar iz Pekinga sa dramom nobelovca Mo Jena "Ubica Đang Ke" u režiji Žena Minga.

Iz JDP-a su podsetili da su prošle jeseni počeli radovi na sanaciji njihove velike zgrade, a sredstva je na predlog Ministarstva kulture obezbedila Vlada Srbije, "zaključkom kojim su obezbeđena sredstva iz kredita Banke za Razvoj Saveta Evrope".

"Iz ovih sredstava obezbeđena su i sredstva za izradu projektne dokumentacije za izgradnju Teatra 'Bojan Stupica' ", navelo je pozorište.

Iz JDP-a su podsetili da su ih "u ovoj sezoni napustili prijatelji, bivši članovi i saradnici Žarko Laušević, Gojko Šantić, Zoran Erić i Jagoš Marković, čije se četiri predstave trenutno izvode na repertoaru."

"JDP je posvetilo novembarski repertoar velikom reditelju, a krajem istog meseca održano je 'Veče Jagoša Markovića' kojim smo se simbolično oprostili od velikog prijatelja naše kuće", piše u saopštenju.