19. jul 2024 09:06

Mina Nenadović: Tema predstave Sjaj zvezda na plafonu je bolna i strašna

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je glumica Mina Nenadović koja je govorila o svojoj ulozi u predstavi "Sjaj zvezda na plafonu", koja je imala nedavno premijeru na Belefu.

Nenadović je rekla da igra Jenu, što je trostruka uloga, jer malu Jenu do sedam godina tumači Drina Kecojević, Jenu sa 12 godina igra ona, a najstarija Jena je poverena Juliji Petković.

"Predstavljam deo kad se nosim sa maminom bolešću i stvarima koje se meni dešavaju, kao prvi poljubac i pubertet. Mama već duži period ima rak dojke", navela je glumica.

Intext service Video

Navevši da je predstava dramaturški lepo urađena i da se priča jako lepo prati, Nenadović je rekla i da je je izazov bila tema, koja je "sama po sebi bolna i dovoljno strašna".

"Teško je staviti se u situaciju kada majka najviše treba da bude uz tebe, a nije više tu. Naša prva čitajuća proba je bila takva da smo plakali, doslovni grcali. Cela podela", rekla je glumica.

Nenadović je istakla da je reditelj Damjan Kecojević znao kako da radi sa glumcima, dopuštajući im da sve probaju, uz njegove korekcije.

Service Photo Gallery

"Probali smo, ali nesvesno smo sami istraživali i dolazili do toga kakav će lik da nam bude. Tema je tužna, ali jako smo se trudili da ima i komičnih delova, jer nikad u životu nije samo tužno, dešava se i smeh i suze", rekla je glumica.

Nenadović je napomenula da je bio izazov što ona ima 25, a njen lik 13 godina, i morala je da se vrati u detinjstvo i da razmišlja kako bi reagovala kao devojčica.

"Koliko god da je teška predstava, nama je jako lepo da igramo, jer ni u jednom trenutku ne glumimo te likove, nego stvarno dajemo celog sebe na sceni", navela je Nenadović.

Napomenuvši da joj se prvi put desilo da su joj ljudi iz publike rekli da su doživeli katarzu, Nenadović je dodala da se to desilo i glumcima na sceni, a lično na poklonu nije mogla da zadrži suze.

Prema njenim rečima, tekst koji je dramatizovala Tijan Grumić po motivima romana Juhane Tindel je "težak, a i lekovit".

Izvođenja "Sjaja zvezda na plafonu" kreću od početka oktobra u pozorištu "Duško Radović", a Nenadović je napomenula da to nije dečija predstava, već je za sve uzraste od srednje škole nadalje.

Nenadović je rekla da su joj se zaređale dve teške predstave, jer pored "Sjaja zvezda na plafonu" igra i u "Poziciji deteta" Beogradskog dramskog pozorišta, koja je "zahtevna na potpuno drugačiji način", i "nosi potpuno drugačiji mrak u sebi".

"Moj lik je od početka do kraja u nekom svom svetu nerazumevanja i stresa. Nema predaha, konstantno sam u nečemu emotivnom, što je mnogo teže i zahtevnije", napomenula je glumica.