29. avgust 2024 10:51

Nagrada "Mali Princ" za Luku Kecmana i Jaroslava Antonjuka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nagrada "Mali Princ" za Luku Kecmana i Jaroslava Antonjuka

Foto: Shutterstock.com/fongbeerredhot, ilustracija

SUBOTICA  - Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica, čije se 31. izdanje održava od 22. do 27. septembra 2024. u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, dodeliće ovogodišnju Nagradu za životno delo "Mali princ", za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, Luki Kecmanu u kategoriji domaćih stvaralaca i Jaroslavu Antonjuku iz Poljske u kategoriji inostranih stvaralaca.

Nagradu "Oton Tomanić", priznanje za teatrološko promišljanje u domenu pozorišta za decu i mlade, dobiće dr Ema Tomaševska iz Poljske.

Luka Kecman (1962) je profesor istorije srpskog pozorišta, teatrolog, pisac komada za decu i omladinu, i pozorišni reditelj. Rođen je u Novom Sadu, a gimnaziju je završio u Sremskim Karlovcima.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na Odseku srpska književnost i jezik, gde je i magistrirao sa temom "Dramsko oblikovanje u pripovetkama Petra Kočića".

Doktorsku disertaciju "Petar Kočić na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske" uspešno je odbranio na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i stekao naučno zvanje doktora nauka o dramskim umetnostima iz oblasti teatrologije.

Zaposlen je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, u zvanju redovnog profesora, uža naučna oblast Istorija i teorija filma i teatra.

Autor je dramskih tekstova i scenarija za pozorišne predstave "Izvolite u cirkus", "Znate li gde se nalazimo", "Igrate li šah", "Svemirske prskalice", "Klupa", "Bajka o bajci", "Čarobna česma".

Poslednja tri teksta su nagrađena od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS te objavljeni kao knjiga pod naslovom "Klupina bajka o čarobnoj česmi".

Svi tekstovi su izvođeni u pozorištima Srbije i Republike Srpske.

Za TV Novi Sad, NS Plus program, napisao je serijal za decu pod nazivom "Svetski sudar bajki", a bio je i saradnik dečjeg zabavnog programa "Zvrk", autor je scenarija i režija za više muzičkih spotova, te scenarija za dečji film "Kapljica", snimljen u produkciji Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Ovaj film i dramski tekstovi često su u procesu nastave u OŠ u Republici Srpskoj.

Kao reditelj, u pozorišnim kućama Srbije i RS, postavio je na scenu blizu 45 (više od pola je za decu) naslova domaćih i stranih autora.

Prošle godine su nagrade "Mali princ" dodeljene glumici i rediteljki Ameli Vučenović, Jeleni Sitar - lutkaru, pedagogu i publicisti, i Bonju Lungovu, glumcu i reditelju.

Među dobitnicima nagrade, koju Festival dodeljuje od 2000. godine, između ostalih su bili i Branka Veselinović (2019), Zoran Hristić (2016), Minja Subota (2015), Timoti Džon Bajford (2014), Branko Milićević Kockica (2007), Ljubivoje Ršumović (2006), i mnogi drugi ugledni stvaraoci za decu.

Ovogodišnje izdanje festivala održava se od 22. do 27. septembra na nekoliko lokacija u Subotici, i u Glavnom takmičarskom programu ugostiće 14 predstava za decu iz celog sveta, po izboru selektora festivala, profesora dr Zorana Đerića.

Biće održan i Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade, na temu "Pokret, slušanje, promena u percepciji pozorišta za decu i mlade" pod rukovodstvom dr Marijane Prpe Fink.

Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, i Grad Subotica.

Izvršni producent festivala je Otvoreni univerzitet Subotica.