13. decembar 2022 10:09

Jasmina Trumbetaš Petrović: "Turandot" je najzahtevnija opera

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jasmina Trumbetaš Petrović: "Turandot" je najzahtevnija opera

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je operska pevačica Jasmina Trumbetaš Petrović koja je govorila o premijeri opere "Turandot" 23. decembra u Narodnom pozorištu, i nedelju dana kasnije u "Madlenijanumu". 

Trumbetaš Petrović je rekla da je Pučinijev "Turandot" najzahtevnija opera u celom opusu sopranskog faha, pošto ima "oko 20 minuta pevanja, ali to što se peva je zaista jako zahtevno".

Podsetila je da je opera "Turandot" ostala nedovršena, pa ju je dovršio Franko Alfano "koji je uspeo da uđe u bit i suštinu onoga što je Pučini želeo da kaže". 

Trumbetaš Petrović je rekla da je dirigent opere Stefano Romani iz Italije, dok je reditelj Pavle Mario Del Monako "divan mlad čovek koji tačno zna šta hoće", i ostvario je "jako lepu saradnju sa celim ansamblom". 

"Za publiku je interesntno da 'Turandot' spada u dela gde su horske numere zaista zastupljene. Može se reći da je hor na prvom mestu", napomenula je umetnica.

Trumbetaš Petrović je nedavno neočekovao dobila poziv da učestvuje na festivalu "Petrogradski nasipi" u Rusiji, na kome je pevala dva kloncerta - u impozantnom zdanju Mremernog dvorca u Petrogradu i Železničkom muzeju.

"Bilo je divno i za mene veliki podstrek , pogotovo u ovoj situaciji u kojoj se nalazi ceo svet. Dobila sam dobre kritike i nadam se da će se saradnja nastaviti", napomenula je pevačica.

Trumbetaš Petrović nastupila je sa violinistom Markom Josifovskim, pijanistkinjom Minom Ristić Jonić i Bras ansamblom pod dirigentom Đorđem Stankovićem u "Madlenijanumu" na obeležavanju 25. godina diplomatskih odnosa Azerbejdžana i Srbije.

Kako je najavila, pevaće solistički koncert italijanskih arija i kancona 27. decembra u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti uz podršku Italijanskog kulturnog centra.