20. decembar 2022 16:59

U Domu vojske održana promocija dela Dejana Medakovića povodom 100 godina od njegovog rođenja

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE/ ANDRIJA GAVRILOVIĆ

BEOGRAD - Predstavljanje značajnih dela čuvenog akademika Dejana Medakovića održano je danas u Domu vojske Srbije, povodom 100 godina od rođenja ovog književnika i istoričara umetnosti.

Na promociji njegovih knjiga kao velikog opusa, govorili su - akademik Svetislav Božić, dr Vladimir Simić, dr Zoran Bingulac i dr Boško Suvajdžić, dok je stihove Dejana Medakovića recitovao poznati dramski umetnik - glumac Milan Caci Mihajlović.

Intext service Video

Pozdravni govor je uputio novi ministar odbrane Republike Srbije Miloš Vučević, bivši gradonačelnik Novog Sada. 

On je podsetio javnost da je Medaković bio apsolutno vrhunski istoričar umetnosti, savršen poznavalac naših istorijskih slika i prilika koji je profesionalno bio vezan za Novi Sad, Sremske Karlovce, a posebno i za ustanovu Matica srpska. 

Vučinić je naveo da je i u Gradskoj kući u Novom Sadu bila upriličena promocija dela Dejana Medakovića, te da je danas u Domu vojske Srbije - "priča ista, i ta priča se nastavlja". 

"Medaković je ukazao svima da je istorija zaista učiteljica života i da ona objašnjava sadašnjost i predstavlja putokaz za buduće vreme", rekao je Miloš Vučinić. 

Izdavačka kuća “Prometej” iz Novog Sada povodom 100 godina od rođenja Dejana Medakovića (Zagreb, 1922 - Beograd, 2008) publikuje njegova dela.

Reč je o najznačajnijim - 17 naslova objavljenih u ovoj godini: memoarsko dnevničke knjige “Dani sećanja” 1-8, “Efemeris 1-5 u dva toma, “Pesme i pripovetke”, knjige iz istorije umetnosti - “Srpski slikari”, “Grafika srpske štampane knjige 15-17. veka”, “Barok kod Srba”, “Otkrivanja Hilandara” i “Istraživači srpskih starina”.

Medaković je pružio značajan doprinos ukupnoj srpskoj kulturi u poslednjih 100 godina, gde se ističe da je bio jedna od najsvestranijih ličnosti: naučnik, istoričar umetnosti i kulture, književnik, koji je pisao stručna dela, zbirke poezije i proze (kratke priče), memoare, dnevnike, pisma, putopise.

Boško Suvajdžić se obratio kao predsednik skupštine Vukove zadužbine i otkrio da je na inicijativu ove institucije, osnovan Odbor za obeležavanje 100 godina od rođenja uvaženog akademika Dejana Medakovića. 

Tim povodom tokom 2022. organizovani su naučni skupovi o ovom vanserijskom intelektualcu, programi u beogradskom SANU, Vukovoj zadužbini, Tršiću, Sremskim Karlovcima, Matici srpskoj u Novom Sadu. 

Takođe, ustanovljena je i nagrada koja nosi ime "Dejan Medaković", i štampana je poštanska marka sa njegovim likom. 

Service Photo Gallery

"Raskošni rukopis u svom bogatom opusu delo je zaista vanserijskog čoveka i intelektualca predstavlja antologijsku arhivu i istorijski putokaz za ono što nam dalje predstoji", rekao je Suvajdžić. 

On je istakao da je Medakovićevo višetomno delo "Efemeris" memoarska građa, istorijski zapis, kapitalna knjiga u svakom smislu. 

"Kada je bilo obeležen jubilej - osam vekova Hilandara, Medaković je rekao da je to idealan način da se susretnemo sa našom kulturom, i trajnim vrednostima kojima nas je učio Sveti Sava", napomenuo je Suvajdžić. 

Dejan Medaković bio je srpski istoričar umetnosti, univerzitetski profesor, književnik i akademik, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (1998-2003), dekan Filozofskog fakulteta (1971-1973), predsednik Vukove zadužbine u tri mandata kao i potpredsednik Srpske književne zadruge.

Tokom života objavio je ukupno 46 knjiga na 13 000 stranica, od čega 21 knjigu na stručne teme.

U fokusu njegovog naučnog rada bila je srpska umetnost perioda baroka, srpska kulturna istorija 18. veka, istorija srpske umetnosti 19. veka.

Takođe se bavio periodom Nemanjića, opusom pojedinačnih slikara, istorijatom i umetničkim nasleđem manastira Srpske pravoslavne crkve. Pisao je sinteze istorije Srba i srpske kulture u gradovima: Beč, Trst, Zagreb, Sentandreja (Mađarska). 

Istoričar umetnosti Vladimir Simić, naslednik Medakovića na katedri za Istoriju, primetio je da je teško govoriti kratko o osobi takvih intelektualnih gabarita koji ima za sobom tolika značajna istorijska dela i veliki naučni opus. 

Medaković je i jedan je od autora “Istorije srpskog naroda” u 10 tomova u izdanju Srpske književne zadruge. 

Simić je podsetio da je Medaković imao zapaženu i važnu akademsku karijeru, predavao je na više evropskih univerziteta i naučnih ustanova, imao je ogromnu podršku porodice za sticanje tolikog obrazovanja, a i prevođen je na mnoge jezike. 

Za svoja mnoga dela nagrađen je nizom međunarodnih i domaćih odlikovanja, nagrada i drugih priznanja.

"Naučni pogledi Dejana Medakovića su i dalje na snazi, a danas se na mnogim izložbama vidi i oseća njegov veliki uticaj kao istotičara umetnosti", zaključio je Vladimir Simić.