29. maj 2024 10:19

Dimitrije Kokanov: Predstava "Čovek slon" se bavi reakcijom društva na 'drugost'

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je dramaturg Dimitrije Kokanov koji je govorio o predstavi "Čovek slon" u Beogradskom dramskom pozorištu (BDP)

Kokanov je rekao da ga je reditelj Kokan Mladenović pozvao da rade predstavu i da se bave fenomenom "Čovek slon", i da napiše originalni dramski tekst, pa je uradio dramu "Slon".

Prema njegovim rečima, u tom tekstu se bavio "fenomenom reprezentacije i problema reprezentacije različitih manjinskih grupa u pozorišnom kontekstu".

Intext service Video

Podsetivši na istinit medicinski slučaj "čoveka slona" Džozefa Merika u 19. veku u Engleskoj, Kokanov je dodao da se Mladenović bavio "više problemom reakcije društva na različite fenomene drugosti, pa samim tim i medicinskih stanja".

"Odatle je moja drama 'Slon' u kasnijem čitanju i radu Mladenovića ostala kao 'Čovek slon' u BDP-u", napomenuo je dramaturg.

Napomenuvši da BDP ima vrlo dobar glumački ansambl, Kokanov je dodao da u pozorištu igra i puno gostujućih glumaca, među kojima je i Ozren Grabarić iz Zagreba koji igra naslovnu ulogu u "Čoveku slonu".

"Za Ozrena je bio veliki izazov zato što igra tu glavnu ulogu. A svi ostali kao ansambl zapravo imaju možda čak i radikalni zadatak s obzirom da je reč o vrlo stilizovanom komadu u formalnom smislu jezika i izražavanja", naglasio je Kokanov.

Service Photo Gallery

Prema njegovim rečima, Mladenović je "vrlo vešt da postavi visokokomunikativnu, društveno angažovanu predstavu", kakva je osvešćeni, kritički nastrojeni "Čovek slon".

Upitan kako vidi rad BDP-a poslednjih nekoliko godina, Kokanov je rekao da je nova uprava na čelu sa Jugom Radimojevićem napravila "veliki zaokret u smislu vrlo radikalne odluke kako kreirati repertoar".

"Čini mi se da je BDP teatar gde se daje veliki prostor rediteljima kao umetnicima. U ostalim institucijama, pa i Ateljeu 212 gde radim, organizujemo repertoar više prema izboru dramskog teksta na tradicionalniji način, a u ovom slučaju je akcenat na autorima", ocenio je Kokanov.