31. maj 2024 10:21

Marija Jelić: Publika u Meksiku voli operske umetnike

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marija Jelić: Publika u Meksiku voli operske umetnike

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je operska pevačica Marija Jelić koja je govorila o svojim nastupima ove godine u Meksiku.

Jelić je rekla da su njena gostovanja u Meksiku učestala na godišnjem nivou i da će nastupiti na nekoliko koncerata gde će izvoditi i Mikaelu u koncertnom izvođenju opere "Karmen".

Prema njenim rečima, to joj je bila jedna od prvih većih uloga u Narodnom pozorištu u Beogradu, sa kojom je pevala i u Osijeku, Ljubljani, kao i na Beogradskom letnjem festivalu, a sada joj se vraća i raduje posle tri godine.

"Ne smatram da mogu da je izvodim na nivou na kom sam je izvodila prije tri godine glasovno, jer se moj glas dosta promenio za tu ulogu. Nadam da ću uspeti da je dočaram možda baš onako kako je bilo prvi put kada sam je izvodila", navela je Jelić.

Svaka savezna država u Meksiku ima svoj teatar, operu i filharmoniju, a Jelić je istakla da su stanovnici jako orijentisani ka događajima iz oblasti kulture, kako na operu, zako na izložbe i književnost.

"Publika je drugačija nego kod nas, jer su mentaliteti drugačiji. Ljudi su jednostavno topli, vole da pozdrave operske umetnike", rekla je umetnica.

Dodavši da je i kod nas publika vrlo zahvalna, Jelić je rekla da je srećna što se svake godine na polju kulture u našoj zemlji ipak nešto novo dešava i razvija.

Jelić je rekla da je u pripremi za 1. i 2. jun Festival klasične muzike za decu "Simfonifest" u SPENS-u u Novom Sadu, koji je nastao iz želje da klasičnu muziku najmlađima i onima koji možda jednog dana stasaju u ozbiljne umetnike.

Prema njenim rečima, 1. juna će biti "Karneval životinja" Kamija Sen Sansa, koji se "baš izvodi za potrebe edukacije mladih naraštaja i podsticanja njihove mašte".

"Sa druge strane, 2. juna imamo premijeru u Srbiji dela (američkog pisca) Dena Brauna (Dan Brown) 'Wild Symphony', a izvešće je Srpski simfonijski orkestar", rekla je Jelić.

"Tako da će najmlađi imati prilike da vide jednu 'Divlju simfoniju', kako je ona nazvana, ali i da klasičnu muziku s nekim modernim zvucima približimo deci, da na taj način napravimo jasniju, veću, čvršću integraciju i sintezu sa njima"; navela je Jelić.