6. jun 2024 10:20

Prodanović: BINA se obraća širokoj i uskostručnoj publici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Prodanović: BINA se obraća širokoj i uskostručnoj publici

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je arhitekta Danica Prodanović koja je govorila o Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture (BINA), koja traje do 29. juna, u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda (KCB).

Članica organizacionog tima manifestacije Prodanović je podsetila da se BINA održava već 19 godina, i da poseduje prepoznatljive sadržaje i formate, kao što su izložbe, razgovori, predavanje, ali i tradicionalne BINA šetnje i izlete.

"Pre 19 godina počinjali smo manifestaciju koja se obraća širokoj publici. BINA ima segmente usmerene i ka uskostručnoj publici. Osnovna ideja je bila da se pokaže kvalitetna arhitektura i urbanistička rešenja", navela je Prodanović.

Prema njenim rečima, jedna od odluka je bila da se arhitektura pojavi u prostorima u kojima joj inače nema, kao što je Galerija KCB-a i drugi galerijski prostori.

Program BINA ove godine ima krovni naslov "Odjeci modernizma", a Prodanovič je naglasila da je dobar deo programa usmeren ka baštini modernizma, od dvadesetih do osamdesetih godina prošlog veka.

"Hteli smo da progovorimo o dobrim i lošim primerima, na kojima se ta baština čuva, štiti i revitalizuje i rekonstruiše, ili se pak ne čuva, ne štiti i dovodi u pitanje", istakla je Prodanović.

BINA je otvorena 30. maja izložbom posvećenom maloj stambenoj kući u Profesorskoj koloni, u Beogradu, spomeniku kulture "Vili Prendić", koju je projektovao profesor Milan Zloković.

Vila je rekonstruisana i revitalizovana, a Prodanović je naglasila da je to urađeno u skladu sa pravilima zaštite takvih objekata, sa punom svešću investitora, privatnika koji je kupio kuću za svoje stambene potrebe.

Prodanovič je podsetila da su se uporedo u Beogradu desile još neke značajne rekonstrukcije objekata iz tog perioda, kao što su zgrada BIGZ-a i centralna kula na Starom sajmištu.

"Izuzetno dobro je rekonstruisan objekat Sava centra iz kasnijeg perioda, ali u skladu sa originalnim projektom Stojana Maksimovića, koji je zahvaljujući novim materijalima, tehnologiji prilagođen sadašnjim potrebama i načinima korišćenja", ocenila je Prodanović.

Prema njenim rečima, sve ture šetnji u okviru BINA "prate upravo ovu temu", pa se počinje obilaskom Profesorske kolonije, koja je nastala dvadesetih i tridesetih godina u dve faze, na principima vrtnog grada.

Prodanović je dodala da će obilaziti Beogradski sajam, Palatu SIV-a i Hotel Jugoslaviju.

"Na BINA izlet ćemo ići vozom iz Prokopa, odnosno stanice Beograd centar, gde ćemo imati priču o toj stanici koja se dugi niz godina gradila, još uvek se završava, a jedan je od značajnih građevinskih poduhvata", najavila je Prodanović.

Prema njenim rečima, stiže se na Novosadsku stanicu, koja je "jedan od bisera modernističke arhitekture i izuzetan objekat".

"Tu izlazimo iz modernizma i ulazimo u savremenu arhitekturu, kroz koju će nas voditi Lazar Kuzmanov, sigurno jedan od najznačajnijih i najproduktivnijih arhitekata srednje generacije", rekla je Prodanović.