10. jun 2024 09:56

Jana Milosavljević: Predstava "Čovek slon" u BDP-u se bavi unutrašnjim nakaznostima ljudi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jana Milosavljević: Predstava "Čovek slon" u BDP-u se bavi unutrašnjim nakaznostima ljudi

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je glumica Jana Milosavljević koja je govorila o svojoj ulozi u predstavi "Čovek slon" Beogradskog dramskog pozorišta.

Milosavljević je rekla da je pripremajući predstavu reditelja Kokana Mladenovića i dramaturga Dimitrija Kokanova ponovo pogledala film "Čovek slon" (1980) Dejvida Linča (David Linch), i da ju je jako zanimalo kako na koji će način priča biti ispričana sada u BDP-u.

Prema njenim rečima, priča je promenjena u odnosu na film, mnogo su radili sa koreografkinjom Andrejom Kulešević, i u ekipi su "imali baš velike ambicije kada je bila ta predstava u pitanju".

"Nekako smo u toku procesa otkrivali šta je poruka, jer je više bio istraživački rad nego što je jasna ideja bila, pa smo kreirali. Kokan uglavnom dođe sa temom i onda temu svi zajedno razrađujemo, kopamo i tražimo šta tu ima", navela je glumica.

Milosavljević je ocenila da se u "Čoveku slonu" bave unutrašnjim nakaznostima kod ljudi, koji imaju omalovažavajući odnos prema spoljnim, vidljivim.

U predstavi igra glumicu koja je glamurozna, njen ego je toliko veliki da je sve usmereno ka njoj, što je "neka vrsta nakaznosti", kada se "pređe granica kada ego u stvari pobedi ljudsko u nama".

"Svaki od likova imao takvo nešto. Ivana Nikolić i Ivan Tomić su grofovi, bogataši, privilegovan par, imaju sve na dlanu, ceo svet, ali njih to nije opomenulo da nešto sa tim urade plemenito, nego ih je odvelo u neku izopačenost", navela je glumica.

Milosavljević je ocenila da je lik Čoveka slona, koga tumači Ozren Grabarić, "bez obzira na to kako izgleda, ipak ostao čist, dobronameran i vrlo naivan".

"Naivnost je osobina koja se danas jako malo ceni - ako si naivan onda si glup. Ali mislim da ako si naivan onda si čist", rekla je Milosavljević.

Prema njenim rečima, Čovek slon u njihovoj predstavi je doživljavao razočarenja od strane svih i naivnost koju je imao u početku ga je na kraju porazila.

Upitana kako očekuje da će posetioci shvatiti predstavu, Milosavljević je rekla da "kada ljudi odlaze u pozorište, od njega uzimaju ono što im je u tom trenutku potrebno".

"Puno smo načeli raznih tema u toj predstavi i svako će verovatno imati nešto sa čime će moći da se identifikuje i da pronađe nešto što mu je blisko", dodala je Milosavljević.

Prema njenim rečima, mišljenja posetilica su jako različita, počev od onih koji nisu gledali film, nisu upoznati sa tom pričom o Čoveku slonu i "sve to su doživeli kao neku bajku o jednom takvom čoveku".