18. jun 2024 10:29

Igor Kirov: Balet "Banović Strahinja" poruku i priču prenosi kroz korak

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je koreograf Igor Kirov koji je govorio o radu na baletu "Banović Strahinja" u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Kirov je rekao da veruje da je u predstavi "Banović Strahinja" "poruka poslata kroz korak, kroz emocije", odnosno da su uspeli da to delo izraze pokretom na moderan način.

Primetivši da "Banović Strahinja" sadrži bezvremenu poruka i priču",

Kirov je dodao da se potrudio da na moderan način prenese njenu poruku praštanja.

Intext service Video

"Zahvaljujući muzici, dramaturgiji, kostimima, scenografiji,  da smo zajednički sklopili predstavu koja će nadam se i verujem ostati na repertoaru Narodnog pozorišta godinama", naveo je Kirov.

U kreaciji "Banovića Strahinje" za Kirova je bio "najveći izazov da se pokret pretoči u emociju" i da predoče priču publici, čak i ako ima nekoga ko od ranije nije upoznat sa njom.

Prema njegovim rečima predstava ima "veoma dinamičnu i emotivnu muziku, koja se vezuje za korak, a sve je sklopljeno sa scenografijom i kostimografijom, i podržano dramaturški".

Service Photo Gallery

Naslovnu ulogu igra Lev Simjonov, a Anđeliju Sofija Matušenko, dok je Vlahalija prvak Narodnog pozorišta Igor Pastor, a Kirov je napomenuo da čitav ansambl broji 40 plesača na sceni.

Kirov je podsetio da je prošle godine sarađivao u Narodnom pozorištu, da je već upoznao ansambl i sada su još lakše sarađivali.

"Potrudio sam se da pokret sam po sebi ima svoju težinu, ima značenje zašto je postavljen unutar. Mislim da smo se ja i plesači pronašli, da znaju šta očekujem od njih", naveo je koreograf.