3. jul 2024 10:36

Macanković: Niko ne izlazi ravnodušan sa predstave "Kramer protiv Kramera"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Macanković: Niko ne izlazi ravnodušan sa predstave "Kramer protiv Kramera"

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je glumica Nada Macanković koja je govorila o svojoj ulozi u predstavi "Kramer protiv Kramera" u Beogradskom dramskom pozorištu.

Macanković je rekla da je predstava rađena po romanu "Kramer protiv Kramera", koji je izašao pre holivudskog filma iz 1979. godine, a američki autor Ejvori Korman je napisao potom i dramski tekst, kog je sada preveo reditelj Boban Skerlić.

"Međutim, više smo se oslanjali na roman. Dramatizaciju je radila Jelena Mijović i dosta je koristila materijal iz romana, a scenario uopšte nismo koristili", navela je glumica.

Predstava u kojoj igraju i Andrija Kuzmanović i Marija Pikić, ima istu, prepoznatljivu priču kao i film "Kramer protiv Kramera", ali je bogatija za nekoliko scena u kojima Macanković tumači lik Džoane, koja napušta muža i dete.

Pored toga, Macanković igra dete kroz lutku kojom rukuje i daje joj glas i emociju, i izaziva istu empatiju kao što bi to bilo i sa detetom glumcem.

"Veoma su emotivne scene sa detetom. One su najemotivnije u filmu, a sada su i u predstavi. Duhovite su i emotivne, izazivaju i suze i smeh kod publike", navela je Macanković.

Podsetivši na izreku da uloge pronađu pravog glumca, Macanković je rekla da se to njoj desilo sa predstavom "Kramer protiv Kramer", iako je bila iznenađena pozivom i do prvog sastanka nije znala šta će igrati.

"Kad sam saznala da ću igrati Džoanu, vremenom sam otkrila da imam veoma mnogo iskustava u privatnom životu koje sam mogla da upotrebim da izgradim lik. Moja iskustva iz drugih događaja su emotivno vrlo slična tome što je Džoana prošla", navela je glumica.

Macanković je primetila da je "Kramer protiv Kramera" "predstava sa mnogo strasti i emocija, i publika nikako ne izlazi ravnodušna".

"Ona jeste minimalistička u scenskim apsektima, ali je u smislu glume zaista 'do daske'. To je klasično pozorište, tu nema šta da se ne razume, vrlo je prijemčivo za svaku publiku", rekla je glumica.

Macanković je ocenila da predstava govori o problematici odnosa muškarca i žene, kako da suživot bude uspostavljen u porodici.