9. jul 2024 09:10

Dabić: Somborski filmski festival posthumno nagrađuje glumca Žarka Lauševića

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je selektor Dejan Dabić koji je govorio o šestom Somborskm filmskom festivalu koji traje od 11. do 14. jula.

Dabić je rekao da se nada da je Sombor već postao festivalski grad, pošto ima značajnu filmsku istoriju, počev od pionira naše kinematografije Ernesta Bošnjaka, koji je u grad doneo prvi filmsku kameru 1906. godine, a potom osnovao i bioskop.

Prema njegovim rečima, glavni takmičarski program počinje 11. ljula filmom "Ruski konzul", što je prilika za dodelu nagrade "Specijalni Ernest" posthumno glumcu Žarku Lauševiću (1960-2023) za izuzetan doprinos kinematografiji na ovim prostorima.

Intext service Video

"Biće još nekoliko domaćih i filmova iz regiona, pošto Sombor jeste festival podunavsko-panonskih država, ali posljednjih godina je mali fokus na regionalnim kinematografijama, koje govore istim jezikom", dodao je Dabić.

Prema njegovim rečima, Somborci će moći da pogledaju filmove "Živi i zdravi" Ivana Marinovića, "Radnička klasa odlazi u pakao" reditelja Mladena Đorđevića, "Za danas toliko" Marka Đorđevića i "Jorgovani" Siniše Cvetića.

"Ove godine smo izabrali filmove koji su regionalno zanimljivi i u fokus ubacuju, pogotovo u Programu mladih autora, priču o mladima", naveo je Dabić.

Service Photo Gallery

U programu mladih autora su bosanskohercegovački "Ekskurzija" Une Gunjak, hrvatski film "Pelikan" Filipa Herakovića, kao i "Videoteka" Luke Bursaća.

Zbog filmova okrenutim mladima slogan festivala je "Nije lako kad si mlad", napomenuo je Dabić.

Prema njegovim rečima, u žiriju Glavnog takmičarskog programa su Vesna Čipčić, Raša Vujović i Ana Marija Rosi, dok su u programu mladih autora Ljubomir Bulajić, Pavle Mensur i Stefan Vukić.