3. septembar 2024 13:51

Jupiterov Mesec Ganimed pre četiri milijarde godina pretrpeo udar velikog asteroida

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Claudio Caridi, ilustracija

TOKIO - Najveći planetarni satelit u Sunčevom sistemu, Jupiterov Mesec Ganimed, u dalekoj prošlosti pretrpeo je udar velikog asteroida koji mu je promenio položaj u odnosu prema Jupiteru, pokazalo je najnovije istraživanje naučnika sa Univerziteta Kobe u Japanu.

Naučnici veruju da je taj asteroid bio 20 puta veći od onog koji je udario u Zemlju i okončao vladavinu dinosaurusa pre 66 miliona godina, prenosi Gardijan.

Veliki udar asteroida, koji je kako se veruje imao prečnik od oko 300 kilometara, dogodio se pre četiri milijarde godina i prema računarskim modelima, udario je u Jupiter pod uglom od 60 do 90 stepeni.

Prema rečima doktora Naojukija Hirate, eksperta za izučavanje planeta na Univerzitetu Kobe, asteroid je stvorio krater koji je odmah nakon udara bio širok oko 1.700 kilometara, ali se nakon što su se slegli stene i prašina delimično smanjio.

U tekstu objavljenom u časopisu "Naučni izveštaji" Hirata objašnjava da su kompjuterske simulacije potvrdile da je udar asteroida u Ganimed, učinio da se Jupiterov satelit pomeri tako da mesto udara uvek bude na tamnoj strani meseca.

Kao što je i Zemljin Mesec gravitaciono "zaključan" za Zemlju, tako je i Ganimed gravitaciono zaključan za Jupiter, što znači da je uvek isto okrenut prema planetin oko koje orbitira, ukazuje doktor Hirata.

"Udar bi imao dramatične posledice za Ganimed, koji je, sa prečnikom nešto manjim od 5.000 kilometara veći od Merkura. Udar asteroida bi potpuno promenio originalnu površinu satelita i uticao na njegovu unutrašnjost, za koju naučnici veruju da sadrži skriveni okean slane vode", ukazao je Hirata.