15. jul 2023 15:31

Branko Simonović: Čandrajan-3 pokušaj Indije da se pozicionira u svemirskoj trci

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Aijaz Rahi

BEOGRAD - Indijska kosmička letelica Čandrajan-3, koja je uspešno lansirana na putu za Mesec, treći je u nizu pokušaja Indije da se postavi kao ravnopravni igrač savremene trke u osvajanju svemira, izjavio je danas popularizator astronomije Branko "Zvezdar" Simonović.

"Cilj istraživanja Čandrajana-3 jeste južni mesečev pol. Napori Indije i ostalih sila se usmeravaju na ona mesta na mesecu gde postoji mogućnost da se rudari voda. Postoji i ideja da se ovlada resursima, prirodnim resursima satelita zemlje", rekao je Simonović za Tanjug.

Dodao je da je Čandrajan-1 bio prvenac Indije u pokušaju da se stigne do Meseca, dok je Čandrajan-2 bio delimično uspešan.

"Čandrajan-2 nije uspeo da sleti zbog greške u softveru, ta misija je u tom pogledu bila neuspešna, ali drugi delovi misije koji su bili vezani za orbiter i dalje šalju podatke. Nadamo se da će Čadrajan-3 uspeti da ispravi ovu grešku i da će 23. ili 24. avgusta uspešno sleteti na Mesec, gde će rover biti u mogućnosti da obavi svoj deo progrema", objasnio je Simonović.

Prema njegovim rečima, trenutna misija je prethodnica sledećoj misiji Indije Čadrajan-4, koju će obaviti u saradnji sa Japanom 2024. ili 2025. godine.

Na pitanje zbog čega je teško prizemljiti letelicu na Mesec, Simonović je objasnio da ta vrsta manevara nije jednostavna.

"Kada je indijski program u pitanju, sletanje koje je propalo 2019. godine bilo bi uspešno da nije došlo do sistemske greške, u njihovom slučaju u softveru. Poduhvat sletanja je vrlo složen i najrizičniji deo svake misije, bilo da je u pitanju Mars ili Mesec", zaključio je Simonović.

Indijska svemirska agencija je u petak saopštila da je uspešno lansirala letelicu Čandrajan-3 na Mesec, dok je indijski premijer Narendra Modi poručio je da je počelo "novo poglavlje u indijskoj svemirskoj odiseji".

Očekuje se da će Čandrajan-3 sleteti na Mesec između 23. i 24. avgusta, a planirano je da letelica bude prva koja će istražiti južni pol ovog Zemljinog satelita. Čandrajan-3 je težak 3.900 kilograma, a njegova cena je 66,79 miliona evra.

Ako misija uspe, Indija će biti četvrta država na svetu kojoj je pošlo za rukom da sleti na Mesec. Prethodno je to pošlo za rukom SAD, nekadašnjem Sovjetskom Savezu i Kini.