13. jul 2024 21:53

Naučnici potencijalno pronašli crnu rupu 50.000 puta težu od Sunca

Izvor: TANJUG

podeli vest

Naučnici potencijalno pronašli crnu rupu 50.000 puta težu od Sunca

Foto: Shutterstock.com/Vadim Sadovski, ilustracija

HAJDELBERG - Naučnici koji proučavaju stotine snimaka sa svemirskog teleskopa Habl pronašli su dokaze o velikom objektu u našoj galaksiji, mogućoj crnoj rupi, koji bi mogao biti 50.000 teži od Sunca.

Ova anomalija je druga najveća crna rupa ikada otkrivena u galaksiji Mlečni put i veruje se da bi kosmički fenomen mogao da bude otprilike 8.200 veći od sledeće najbliže zvezde Zvezde.

Astrofizičar Maksimilijan Heberle sa Instituta Maks Plank za astronomiju u Hajdelbergu u Nemačkoj, proučavao je slike zvezdanog jata Omega Centauri, udaljenog oko 18.000 svetlosnih godina od Sunčevog sistema.

Heberle i njegov tim proučavali su neke od 150.000 zvezda u jatu u ovom delu univerzuma i otkrili da kretanje nekih od njih ukazuje na veliki gravitacioni izvor u blizini, prenosi Ekspres.

On je dodao da postoje jata koja su se kretala brže, ali je napomenuo da čak i kada se vide zvezde kako se kreću brže, nije garantovano da će pronaći ono što ih pokreće.

''Nismo ranije znali da li ćemo ga pronaći ili ne, to je bio mali rizik i možda ništa nismo pronašli'', rekao je astrofizičar.

Međutim, uprkos dokazima o povećanoj brzini nekih zvezda, još uvek nisu pronađeni dokazi o zakrivljenoj putanji za koju je astrofizičar sa Univerziteta Kembridž Džeri Gilmor rekao da čini otkriće takozvane supermasivne crne rupe ''veoma daleko”.

Strelac A, gigantska crna rupa u centru galaksije Mlečni put je najveći takav objekat koji su naučnici ikada otkrili u neposrednom okruženju Sunčevog sistema.

U slučaju ove kosmičke pojave, istraživači veruju da će imati masu preko 4,3 veću od Sunca, a jedan od ključnih ukazatelja postojanja ovakve crne rupe je zakrivljena putanja obližnjih zvezda, na koje utiče njena gravitacija.

Crne rupe su dobile taj naziv budući da masa i gravitacija galaktičkih objekata znače da svetlost ne može da pobegne od njihove mase.

Jedini način da se sazna za postojanje crne rupe je posmatranjem ponašanja kosmičkih tela oko nje, kao što su zvezde, koje mogu pokazati promene u njihovom kretanju, kao i emitovanje ogromnih oblaka gasova.