16. novembar 2023 17:52

Čadež: Sajam vina u Beogradu postao je jedan od najjačih u Evropi

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Za dve godine smo uspeli da od sajma vina u Beogradu napravimo jedan od najjačih sajmova u Evropi, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež na svečanom otvaranju sajma vina, hrane i turizma "Vinska vizija Otvorenog Balkana"

Prisutnima je poželeo dobrodošlicu u, kako je rekao, vinsku prestonicu sveta u sledeća tri dana.

"Zahvaljujući vama koji ste ovde danas, koji se bavite vinom, proizvodite ga, prodajete, kupujete, ocenjujete, uspeli smo za samo nepune dve godine da od Wine Visiona stvorimo jedan od najjačih vinskih sajmova na ovom kontinentu", istakao je on.

Dodao je de je ove godine na sajmu dva puta više izlagača nego prošle godine, šest puta više profesionalnih kupaca i da ima više od 5.000 zakazanih B2B sastanaka.

Istakao je da su pre dve godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i tadašnji premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, a sada Dimitar Kovačevski imali viziju da naprave ovako veliki događaj.

"Mnogi nisu verovali, ali evo danas možemo da potvrdimo da živimo to sutra koje su oni imali u vidu i hvala svima vama što ste pristali da podelimo ovu lepu viziju. Dragi prijatelji, mnogo loših slika smo prethodnih decenija slali u svet iz ovog regiona, tragičnih, ružnih. Te slike ne možemo da promenimo, te slike ne možemo da izbrišemo, ali možemo da ih zamenimo nekim novim slikama", istakao je on.

Pozvao je sve one koji su prvi put u Beogradu, ali i one koji su iz Beograda i dolaze na sajam redovno, da sačuvaju propusnicu za sajam koja će ih jednog dana sećati da je to bila propusnica za ulazak u jedan bogatiji, srećniji, inovativniji i kreativniji Otvoreni Balkan.