6. avgust 2024 11:47

Savo Štrbac: Oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Hagu za zločine u "Oluji" su najsramnije

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BANJALUKA - Oslobađajuće presude hrvatskim generalima za zločine u "Oluji" koje je doneo Haški tribunal najsramnije i u njih se politika svetskih moćnika uveliko umešala, izjavio je predsednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac.

Štrbac je u izjavi za RTRS naglasio da se ove godine na spisku "Veritasa" nalaze 1.903 žrtve zločinačke akcije "Oluja".

"Ta brojka nije konačna. Voleo bih da se taj broj smanjuje, a ne da se povećava", kazao je Štrbac.

Preko mosta spasa između Dvora i Novog Grada u koloni je prošlo najmanje 100.000 ljudi iz Like, Banije i Korduna, podseća Štrbac.

"Ko god je prešao most računao je da je spasen. Međutim, 8. avgusta kod Svodne hrvatski migovi su bombardovali kolonu. Stradala su trojica direktno od granatiranja, izranjavano je više dece i muškarac i žena, granate su oštetile i kuće", naveo je Štrbac.

Govoreći o slučaju hrvatskih pilota koji su optuženi po komandnoj odgovornosti za zločien u "Oluji", Štrbac je rekao da sud u Beogradu čeka dokaz koji je, po njegovom mišljenju, nepotreban.

"Sud čeka dokaz da su ovi piloti primili pozive za dolazak u Beograd ili da su im se bar pokušali uručiti pozivi. Čim je dobila zamolnice iz Beograda hrvatska Vlada je odmah rekla da neće postupati po njima i da ne priznaju optužnice. Taj dokaz je, po mom mišljenju nepotreban i nikad ga neće dobiti. To će biti duga pravna bitka", naveo je Štrbac.