19. avgust 2024 17:24

Hrizostom: Srbi su mali po broju, ali veliki po veri i stradanju

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

SARAJEVO - Veliki broj vernika - uglavnom proteranih Srba Sarajeva prisustvovalo je danas liturgiji u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u sarajevskom naselju Pofalići.

Liturgiju je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je verujućem srpskom narodu poželeo život u miru, uz opomenu da se preobražavati moramo svakodnevno, da bi se i današnje Sarajevo preobrazilo u ono što je nekada za Srbe značio život u gradu na Miljacki.

Prepuna porta Hrama ispunjena Srbima čiji su koreni ovde, gde je još samo crkvena zemlja srpska, podseća na neka bolja vremena, kada se Preobraženje slavilo od Hrama pa do Dolac Malte.

"U ovoj Crkvi sam krštena, ovde sam provela detinjstvo mladost, išla u treću gimnaziju.Bilo je prelepo, uvek bi bio tu kum, uvek bi bili šatori, hrana muzika u izobilju svet bez razlike koje nacije konfesije a sada je već malo drukčije", kaže Miroslava Ivanović.

Sa setom i uspomenama pristigli su i oni mnogobrojniji u daljinama raseljeni. Među njima Mira i Duško, venčani kumovi iz Oštre Luke, oboje rođeni na Preobraženje, rođendan su obeležili u Hramu u Pofalićima.

"Јako smo radosni što baš danas provodimo ovaj naš dan sa supružnicima na ovome mestu u sred Sarajeva to nam je posebna želja bila toliko smo vremena čekali da se nađemo ovde, imamo želju da u budućnosti bude mira i slobode na celom Balkanu da svi ljudi budu srećni kao mi danas", rekla je Mira Vasiljević.

Svesni prošlosti i zagledani u bolju budućnost, sarajevski Srbi sudbinu kroje u Istočnom Sarajevu.

"Danas Srba u Sarajevu nema više od hiljadu onih koji smeju da dođu u crkvu, kažu mi sveštenici. I kad nestane Srba u Sarajevu dolazićemo u portu ovog hrama i portu drugih hramova i poručivati da su stvarali Sarajevo, prepustili ga drugima i stvorili neke druge gradove među kojima je Istočno Sarajevo i cela Republika Srpska", kaže Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio je da Bog ljudima daje sve što je dobro, pa makar to bilo i stradanje. Dokaz tome su upravo sarajevski Srbi, mali po broju, ali veliki po veri i stradanju, prenela je RTRS.