2. mart 2023 11:09

Novinar Nikos Pelpas: Da se traži krivična odgovornost šefa stanice u Larisi za železničku nesreću, ali i samog vrha

Izvor: TANJUG

podeli vest

Novinar Nikos Pelpas: Da se traži krivična odgovornost šefa stanice u Larisi za železničku nesreću, ali i samog vrha

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Dopisnik grčke televizije ERT Nikos Pelpas rekao je danas, povodom nesreće koja se juče dogodila u Grčkoj, da je ostavka ministra transporta Kostasa Karamanlisa politička odgovornost, ali da mora da se traži krivična odgovornost, ne samo kod šefa stanice u Larisi, koji je dao nalog da voz promeni kolosek, već i u samom vrhu.

Pelpas je za Tanjug istakao da je javnost u Grčkoj ogorčena, jer je tek sad saznala da ne radi digitalni sistem kontrole saobraćaja u železnici i dodaje da u 21. veku ne bi trebao ljudski faktor da bude presudan kada se radi o ljudskom životu.

 

"Do sada je izgubilo život 44 osobe, a 10 do 12 osoba se vode kao nestale. Verovatno se radi o ljudima koji su se nalazili u prvom vagonu koji je u potpunosti izgoreo, gde su se razvile temperature od 1300 stepeni. Preko DNK mora da se utvrdi da li su se tu nalazili ti ljudi. Od 56 osoba koji se nalaze u bolnicama u tri grada, Solunu, Larisi i Katerini, njih šest je u teškom stanju. Ukupno je bilo 130 povređenih. Istraga se nastavlja u trećem i četvrtom vagonu za pronalaženje preživelih", rekao je on.

Objasnio je da cela pruga od Soluna do Atine ima dva koloseka, jedan je Atina-Solun, a drugi Solun-Atina i da tu ne bi trebalo da bude čeoni sudar dva voza, ali je, kako kaže, šef stanice u Larisi samostalno odlučio da prebaci voz na drugi kolosek koji vodi u suprotnom pravcu, kada je primetio da se urušio sistem elektricifikacije u koloseku koji vodi ka Solunu, gde se ovaj putnički voz kretao.

"On verovatno nije znao da se u tom trenutku tu nalazi teretni voz, mislio je da prođe nekoliko kilometara i da se onda vrati u pravi kolosek, ali se desila nesreća. Verovatno nemaju nikakv digitalni i elektronski uvid na železnički saobraćaj u Grčkoj", rekao je Pelpas.