4. maj 2023 16:52

Na skupu u Budvi minutom ćutanja odata pošta žrtvama beogradske tragedije

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/CHECK GROUP, ilustracija

BUDVA - U Budvi je danas organizovano okupljanje na kojem je minutom ćutanja odata pošta žrtvama stravičnog događaja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i upućen apel nadležnima za veću bezbednost u obrazovnim institucijama.

Okupljanje je održano u organizaciji Saveta roditelja Druge osnovne škole u Budvi, a na skupu je istaknut transparent: "Ovaj minut ćutanja je rezultat ćutanja godinama. Prekini ćutanje!".

Predsednica Saveta roditelja Vesna Jovanović uputila je saučešće porodicama nastradalih i pozvala nadležne institucije da, kako je kazala, prestanu da se oglušuju o zahteve roditelja koji insistiraju da se iz temelja menja zakonska regulativa koja se odnosi na prevenciju nasilja.

"Većina nas ostaje nema na pomen tragedija kao što je ova koja je juče zadesila Osnovnu školu 'Vladislav Ribnikar' u Beogradu. Većina nas mislila je da se ovako nešto može desiti samo hiljadama kilometara daleko u nekim nama stranim zemljama. U zemljama kojima se govori stranim jezikom, u kojoj žive neki ljudi sa nekim stranim običajima. Ali sadašnjost nas je sve demantovala", kazala je Jovanović.

Istakla je da iz temelja treba da se menja zakonska regulativa koja se odnosi na prevenciju nasilja.

"Zato, ma koliko teško, moramo pustiti glas i jasno reći da odgovorne institucije ne smeju više da se oglušuju o zahtjeve roditelja da se iz temelja menja zakonska regulativa koja se odnosi na prevenciju nasilja, kako bi se jasno definisala odgovornost, nadzor i kazne za ne postupanje po istim, uvođenje novih vaspitnih mera za počinioce i sistem nadzora počinioca i njihovih porodica, pojačan nadzor policije i svakodnevni obilazak i prisustvo policajaca u blizini škola, početak rada zaštitara u školama", istakla je Jovanović.

Podsetila je da su ovo samo neke od inicijativa koje su roditelji podržali na skupu 5 minuta do 12 koji je održan u Podgorici, u martu ove godine, te da su roditelji koji upućuju ovaj glas itekako svesni kako odgovornosti sebe samih, porodice tako i medija i drugih, a ne samo državnih institucija.

Nažalost, kazala je, izgleda da je ovih pet minuta odavno prošlo i da je vreme da svi podržimo promene, tako što ćemo krenuti od sebe, kako do sličnih tragedija ponovo ne bi dolazilo.

"Porodice nastradalih, primite iskreno saučešće povodom pogibije vaše nedužne dece i radnika obezbeđenja. I neka ovo bude posljednji put da se saučešće izjavljuje ovakvim povodom. Nek im je večan spomen!", poručila je Jovanović ispred Saveta roditelja Druge osnovne škole u Budvi, prenela je RTV Budva.