27. jul 2023 12:19

Od početka rada Instituta za nestala lica BiH identifikovani ostaci 422 osobe srpske nacionalnosti

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Evgeniyqw, ilustracija

BANJALUKA - Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Nikola Perišić izjavio je danas da su od početka rada ovog instituta 2008. godine do danas identifikovani posmrtni ostaci 422 osobe srpske nacionalnosti, ali da takvim rezultatom ne mogu da budu zadovoljni.

Istakao je da se sva dokumentacija u vezi sa nestalima srpske nacionalnosti može dobiti na uvid, kao i da se ovi podaci lako mogu provriti na sajtu Instituta za nestala lica BiH. Najbolje je, smatra da predstavnici porodica poginulih i nestalih iz Republike Srpske dođu u Institut i da se u to uvere.

Perišić je, prenosi Srna, istakao da nije u redu da se umanjuju podaci o broju pronađenih posmrtnih ostataka Srba od početka rada Instituta, kao i da nisu tačne tvrdnje predstavnika Republičke organizacije za traženje nestalih da sa njim nemaju saradnju jer ih je, kako je naveo, zvao u radnu posetu na koju se nisu odazvali.

Komentarišući zahtev porodica poginulih i nestalih iz Republike Srpske da podnese ostavku jer su nezadovoljni radom Instituta u procesu traženja nestalih Srba, Perišić je rekao da je neprihvatljivo traženje njegove ostavke, a da se pre toga ne sastanu i otvoreno razgovaraju o svim problemima sa argumentima.

On je napomenuo da ga je na ovu funkciju izabrao Upravni odbor Instituta na period od četiri godine koji ističe 2025. godine.

Odbor porodica zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske zaključio je nedavno na sastanku u Srebrenici da član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Nikola Perišić iz reda srpskog naroda odmah treba da podnese ostavku s obzirom na to da je broj identifikovanih lica iz Srpske više nego poražavajući.

Članovi Odbora izrazili su veliko nezadovoljstvo procesom traženja nestalih Srba i zatražili vraćanje tog procesa na entitetski nivo radi identifikovanja bar posmrtnih ostataka koji su više od dve decenije u spomen-kosturnicama, te zaključili da Perišić više nema moralnu, niti bilo koju drugu osnovu da obavlja tu dužnost.