28. jul 2023 14:03

Danijel Egić: Važno je da Republika Srpska i Srbija zajedno obeležavaju godišnjicu pogroma "Oluja"

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BANJALUKA - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić istakao je danas važnost da Srpska i Srbija zajedno obeležavaju 28 godina od pogroma "Oluja" jer je srpski narod proteran sa vekovnih ognjišta u bivšoj Republici Srpskoj Krajini i žrtve ne smeju biti zaboravljene.

"Prvi put u Republici Srpskoj, u Prijedoru, 4. avgusta biće zajednički obeležen ovaj istorijski događaj, koji je od velike važnosti za sav srpski narod", rekao je Egić.

Egić je naglasio da je srpski narod u bivšoj Republici Srpskoj Krajini izgubio otadžbinu i proteran sa vekovnih ognjišta nakon čega je jedan broj ljudi dobro primljen u Srbiji, a jedan u Republici Srpskoj i integrisan u društvo. Istakao je da ovaj događaj treba da se pamti, kao i sve drugo što se dešavalo srpskom narodu, te da Srbi moraju da znaju svoju istoriju i da to prenose pokoljenjima.

Memorijalni centar za žrtve Jasenovca

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić očekuje da će na predstojećoj zajedničkoj sednici vlada Republike Srpske i Srbije u petak, 4. avgusta, u Banjaluci biti reči o sporazumu o izgradnji memorijalnog centra za žrtve Jasenovca.

"Zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikolom Selakovićem već nekoliko meseci radimo na ovom sporazumu, koji je pri kraj", rekao je Egić, prenela je RTRS.

Egić je rekao da još nema zvaničnu potvrdu, ali da je veoma izvesno da dođe do potpisivanja ovog sporazuma između vlada Republike Srpske i Srbije. On je pojasnio da će se jedan deo memorijalnog centra graditi u Donjoj Gradini, dok će drugi takav sličan centar, ali manji, biti izgrađen na nekoj od lokacija u okolini Beograda.