4. avgust 2023 21:27

U Prijedoru održana centralna ceremonija Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u "Oluji"

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

PRIJEDOR – U Prijedoru je večeras, u prisustvu državnog vrha Srbije i rukovodstva Republike Srpske održana centralna manifestacija obeležavanja Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u akciji “Oluja” koja se dogodila 1995.godine.

Ceremoniji su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je večeras završio dvodnevnu posetu RS, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, premijerka Ana Brnabić sa ministrima, kao i predsednik RS Milorad Dodik, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, predsednik Vlade RS Radovan Višković, patrijarh srpski Porfirije i drugi.

Obeležavanje Dana sećanja počelo je služenjem parastosa za sve stradale Srbe u akciji “Oluja” i intoniranjem himne Srbije i RS.

Intext service Video

Vučić je poručio da srpski narod mora da se drži zajedno i da ne treba da računa na razumevanje i sažaljenje drugih.

"Svedoci smo licemerja i dvostrukih standarda velikih sila prema Srbima", poručio je Vučić i istakao da je "Oluja" najveće etničko čišćenje u Evropi od 1945. godine.

Dodik je naveo da je "Oluja" bila udruženi zločinački poduhvat, kao i da se neće dozvoliti da bilo ko omalovažava srpski narod i njegovo stradanje.

Patrijarh Porfirije apelovao je na sve, pre svega na verske lidere da učine sve da se čuva i izgrađuje mir među ljudima i narodima.

"Za početak, da se osećajući bol i rane jedini drugih, elitizam i ekluzivnost u bolu demontira", poručio je Porfirije.

Obeležavanje Dana sećanja počelo je parastosom za sve stradale Srbe u akciji “Oluja”, koji je služio patrijarh Porfirije sa sveštenstvom i intoniranjem himne Srbije i RS.

Okupljenim građanima u Prijedoru obratila se i Jovana Đaković koja je podelila svoja sećanja na “Oluju”, rekavši da se seća da je iz Knina "iščupana sa svog igrališta i od svojih drugara, i da je nastupilo sivilo".

Kako je rekla, na Bogu je da oprosti, ali ona ne može da zaboravi.

Centralna manifestacija je prvi put održana u Republici Srpskoj, a Prijedor je izabran kao grad koji je prvi primio srpske izbeglice iz Hrvatske.

U akciji "Oluja" koja je počela 4. avgusta 1995. godine napadom na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu, prema podacima dokumentacionog centra "Veritas" poginulo je i nestalo 1.960 Srba, a proterano najmanje 220.000.

Hrvatska vojska je 5. avgusta ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Među zločinima koji su se tada dogodili je i bombardovanje odnosno pucanje po kolonama izbeglih, a najpoznatiji je zločin na Petrovačkoj cesti, kada je avion hrvatskog ratnog vazduhoplovsta 7. avgusta na putu nedaleko od Bosanskog Petrovca, usmrtio 10 osoba, među njima četvoro dece.

Hrvatska 5. avgust slavi kao dan pobede i domovinske zahvalnosti.

Service Photo Gallery