8. decembar 2023 12:24

Obeležava se Sveti Kliment Ohridski, zaštitnik makedonske kulture

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/bumihills, ilustracija

SKOPLJE - Delegacija Vlade Severne Makedonije, predvođena premijerom Dimitrom Kovačevskim, položila je danas cveće i odala poštu zaštitniku makedonske kulture, jednoj od najznačajnijih ličnosti makedonske pismenosti, Svetom Klimentu Ohridskom.

Sveti Kliment Ohridski je državni praznik u Severnoj Makedoniji.

U vladinoj delegaciji su bili zamenik ministra pravde Viktorija Avramovska Madić i zamenik ministra saobraćaja i veza Bekim Redžepi.

Ispred spomenika Svetog Klimenta Ohridskog, na platou ispred istoimene Narodne i univerzitetske biblioteke u Skoplju, u čast velikog prosvetitelja i duhovnika, osnivača Ohridske književne škole, okupile su se delegacije svih nivoa vlasti u RSM, kao i predstavnici Saveza boraca Narodnooslobodilačkog i antifašističkog rata Makedonije, predstavnici diplomatskog kora, parlamentarnih političkih partija.

Sveti Kliment Ohridski je i zaštitnik Makedonske pravoslavne crkve.

Centralna manifestacija koju povodom ovog državnog praznika organizuje Vlada održava se u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci "Sveti Kliment Ohridski" u Skoplju, a Makedonska pravoslavna crkva prazničnim bogosluženjima obeležava pomen svog pokrovitelja.