14. februar 2024 08:39

Republika Srpska obeležava Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata

Izvor: TANJUG

podeli vest

Republika Srpska obeležava Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata

Foto: shutterstock.com/Turks, ilustracija

BANJALUKA - Republika Srpska danas obeležava danas Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, u kojem su život dala 23.752 pripadnika Vojske i policije Srpske, i 220 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka.

Centralno obeležavanje biće održano u Višegradu. U manastiru Dobrun biće služen parastos poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata i poginulim ustanicima. Biće položeno cveće na spomenik voždu Karađorđu.

Na Trgu palih boraca u Višegradu biće položeni venci poginulim borcima Vojske Republike Srpske, nakon čega će biti održana svečana akademija.

Prvi srpski ustanak i Dan boraca odbrambeno- otadžbinskog rata Republike Srpske simboli su slobodarskih težnji srpskog naroda i iskonske želje da organizuju društvo i državu, koji su zasnovani na pravu i pravdi i u kojima će svi imati život dostojan čoveka, izjavio je predsednik Milorad Dodik.

Premijer Radovan Višković istakao je da se obeležavanjem Dana boraca odaje dužna počast svim borcima koji su tokom proteklog rata dali doprinos u odbrani srpskog naroda.

Obeležavanje Dana boraca i Prvog srpskog ustanka prilika je da se s posebnim pijetetom, poštovanjem i zahvalnošću setimo svih heroja koji su kroz istoriju branili svoja vekovna ognjišta, poručila je srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.