8. april 2024 13:42

Andrija Mandić: Razbiti svaku vrstu diskriminaije prema Romima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Andrija Mandić: Razbiti svaku vrstu diskriminaije prema Romima

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

PODGORICA - U obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, zapošljavanju, pravnom i socijalnom statusu i porodičnoj zaštiti romske zajednice u Crnoj Gori ostvaren značajan napredak, izjavio je danas predsednik crnogorskog parlamenta Andrija Mandić i istakao da se mora uraditi mnogo više.

On je na sednici Romskog parlamenta, koja se održava povodom Međunarodnog dana Roma, rekao da fokus mora biti na razbijanju svake forme diskriminacije romske populacije, jer je to srž svih problema koji prožimaju pomenute oblasti.

Poručio je da organizovanjem Romskog parlamenta žele da skrenu pažnju na prava koja pripadaju romskoj zajednici i na probleme sa kojima se ta zajednica svkodnevno susreće.

On je kazao da i dalje ne postoji precizna baza podataka o deci koja se nalaze izvan školskog sistema, dok veliki problem predstavlja i nedostatak informacija kada je u pitanju rano napuštanje škole i neredovno pohađanje nastave.

Mandić je istakao da je veliki problem što romske i egipćanske zajednice nema u političkom odlučivanju u Crnoj Gori, zato što nemaju svoje autentične predstavnike u crnogorskoj Skupštini.

Mandić je rekao da mu je čast što “jedan od najboljih mladih političara u Crnoj Gori, gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević danas u Briselu prima nagradu gradonačelnika prijatelja Roma”.

Predsednik Romskog saveta Mensur Šaljaj je pitao Mandića da li je spreman da obeća da će voditi dijalog sa poslanicima o izmeni Ustava i Zakona, da Rome zvanično priznaju kao nacionalnu manjinu u Crnoj Gori.

Mandić je odgovorio da veruje da će nakon konačnih rezultata popisa, kroz nadležni Odbor za izbornu reformu, moći da otvore dijalog i o pitanju zastupljenosti romske i egipćanske populacije:

“I da na taj način potvrdimo borbu za jednakost svih u Crnoj Gori, ne samo u retorici, već i na konkretnim delima”, rekao je Mandić, prenele su podgoričke Vijesti.

Drugo zasedanje Romskog parlamenta organizuje Odbor za ljudska prava i slobode, u saradnji sa Ministarstvom ljudskih i manjinskih prava i Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Crne Gore, pod pokroviteljstvom predsednika Skupštine Crne Gore.