14. maj 2024 15:19

Radulović: Letnja sezona će biti dobra, ali ne našom zaslugom

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/canadastock, ilustracija

PODGORICA - Predsednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović kaže da je Crna Gora izgubila dosta zbog nesnalaženja na novim turističkim tržištima i lošeg odnosa prema strancima koji su došli da žive u Crnu Goru, ali su, zbog preglomazne administracije i loših uslova, otišli u druge države u okruženju.

Radulović je za podgorički Dan rekao da postoje značajni objektivni i subjektivni razlozi koji teško da mogu da poprave lošu zimsku turističku sezonu i gubitak predsezone.

“Mi nemamo avio-kompaniju, imamo dva aviona koji ne mogu da servisiraju dolazak turista, na primer, u Kotor, a ne u celu Crnu Goru. Izgubili smo kompaniju koja je to mogla da radi u predsezoni i koja je to radila. Podsetiću, pre gašenja Montenegroerlajnza imali smo 600.000 prevezenih putnika. I neka je 200 hiljada bilo, da tako kažem, običnih putnika, imali smo u predsezoni i postsezoni oko 400 hiljada gostiju", kaže Radulović i dodaje da su to bili stranci sa raznih destinacija, a Crna Gora je, kaže, otvarala konekcije gde je nama trebalo.

Toga, ističe, više nema.

"Nedostaje nam ta avio-povezanost, da u predsezoni u svim segmentima podignemo prihode”, kaže Radulović.

Ističe da turisti koji budu dolazili u Crnu Goru individualno ili putujući sa nekoliko aerodromskih presedanja sigurno ne mogu kumulativno dati dobar rezultat.

“Što se tiče samoga špica sezone, ona će biti dobra, a opet ne našom zaslugom. I avio-prevoznici i tur-operatori našli su za shodno, jer je njima profitabilno, da lete od sredine maja do sredine septembra. I tako ćemo biti relativno dobro povezani u tom periodu. Ali čim njima prestane taj interes, mi ostajemo bez avio-povezanosti. Tako da to je slika i prilika onoga što mi imamo. Rusa više nema, kao ni Ukrajinaca. Nema ih ni u Dubaiju, ni u Španiji, na tim destinacijama oni su tradicionalno bili jaki. To je proizvod rata. I normalno je i logično da bude tako”, rekao je predsednik CTU.

Radulović ističe da u velikim državama ima nekoliko procenata bogatih ljudi.

“Imamo tržište Kazahstana i Uzbekistana. Iz Uzbekistana prošle godine prvi put kreću kod nas. Bilo je dve i po hiljade Uzbekistanaca. Njih 70 odsto bilo je u hotelima sa pet zvezdica, a 30 odsto u hotelima sa četiri zvezdice. Niže kategorije hotela uopšte ih nisu interesovale. Za Kazahstan ista priča. I bili su oslobođeni vize prošle godine. Ove godine naša vlada ukida tu odredbu zbog Evropske unije, i oni moraju da imaju vizu za Crnu Goru. U tom trenutku je bilo 12.000 rezervacija sa tog tržišta u hotelima sa 4 i 5 zvjezdica. Inače, to su gosti koji jako mnogo troše, možda i više nego što su trošili Rusi. Uzmu po tri hiljade evra i idu u provod, mirno, porodično, na izlete, u skupe restorane…” kaže Radulović.

Naglašava da to nije sve i da smo nastavili da pravimo promašaje.

“Istovremeno, na listu država čijim građanima ne treba viza dolazi Egipat. Nijednu rezervaciju nemamo od Egipćana. Njima ne treba viza u periodu letnje sezone kod nas od od 2. maja do 2. oktobra. Egipat je centar današnje svetske baštine. Da ja znam, a pitao sam dosta kolega, ni oni ne znaju, nijedan hotel da ima rezervacije iz Egipta”, kaže predsednik CTU.

Ukazao je i na greške prethodne vlade i naveo:

“Imali smo tu zimu kada se tadašnja vlada hvalila da su oni mađioničari, a, u stvari, manipulisali su. Tačno je da su prihodi u megatrgovinama rasli i do 100 odsto. E sada kada su oni otišli, odmah u prva tri meseca, pad je bio 35 odsto u odnosu na prva tri meseca 2023. godine. Mi živimo u jednom vremenu gde je zastrašujuće koliko je neznanja. Zastrašujuće je koliko nema interesovanja da se nešto sazna”, zaključuje Radulović.