21. jun 2024 15:08

Hrvatska: Struja se postepeno vraća u Dalmaciju

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video, ilustracija

SPLIT  - Električna energija bez koje je ranije danas ostala cela Dalmacija počela je postepeno da se vraća, prenose hrvatski mediji.

Najkasnije do 15.30 sati cela teritorija Dalmacije trebalo bi da dobije električnu energiju, javila je Hina.

Za sada su u elektromrežu uključeni delovi Splita, kao i drugih gradova i mesta.

Osim nestanka struje sada se, međutim, pojavio i problem nestanka interneta.

Struja nije nestala samo u Dalmaciji, već je nije bilo u delovima BiH, Slovenije, kao i Crne Gore u kojoj je navodno i došlo do kvara, prenosi Hina.

Zbog nestanka struje su po gradovima bile ogromne gužve na ulicama, a zbog spoljnih temperature koje su premašivale 40 stepeni Celzijusa, neki su u stanovima merili i desetak stepeni više temperature.

U Splitu su vatrogasci imali 25 intervencija zbog ljudi koji su ostali zarobljeni u liftovima.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) saopštila je da je prekid snabdevanja električnom energijom u delovima Hrvatske izazvao međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja.

Hrvatski operator prenosnog sistema radi na analizi sa operatorima susednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok.

Za ublažavanje problema međunarodnog prekida snabdevanja električnom energijom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi se osiguralo snabdevanje strujom građana u što kraćem vremenskom roku.

Raspad elektroenergetske mreže dogodio se kroz tri države, pri čemu je najpre krenuo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i deo Hrvatske.

Bez struje je bila i skoro cela Albanija.