13. jul 2024 19:22

U Sisku služena liturgija povodom dana svete dece mučenika jastrebarskih i sisačkih

Izvor: TANJUG

Foto: shutterstock.com/sondem, ilustracija

SISAK - U Crkvi Svete Petke u Sisku danas je služena liturgija povodom obeležavanja dana novokanonizovane Svete dece mučenika jastrebarskih i sisačkih.

Liturgiju je služio Njegovo preosveštenstvo episkom buenosajerski i južno-centralno američki Kirilo, koji je administrator Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Ovo je prva liturgija posvećena novokanonizovanoj Svetoj deci mučenika jastrebarskih i sisačkih služena na ovaj datum.

Liturgiji su prisustvovali ambasador Srbije u Hrvatskoj Jelena Milić, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac, preživeli logoraš u dečijem logoru u Sisku i Jastrebarskom Nevenka Končar, kao i predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov.

Nakon liturgije, obišli su dečije groblje u Sisku, gde su se okupljeni pomolili za nevino stradalu srpsku decu u Drugom svetskom ratu, prenosi RTRS.

U parku Dijana Budisavljević, pomen i venac za 2.000 srpske dece, položila je Jelena Milić, ambasador Srbije u Hrvatskoj.

Dečiji logor u Sisku je otvoren 3. avgusta 1942. godine, kada je dovedeno oko 1.300 dece iz logora Mlake i Stare Gradiške.

Logor je bio smešten u osnovnoj školi u Sisku, solani Reis, samostanu sestara reda Svetog Vinka i Sokolskom domu.

U nekoliko transporta do kraja oktobra 1942. godine u Sisak je stiglo više od 7.000 srpskih mališana sa područja Kozare, Banije, Like, Korduna i Slavonije.

Jedan od najpotresnijih objavljenih dokumenata koji govori o umiranju nedužne dece u Jasrebarskom je beležnica čuvara mesnog groblja Franje Ilovara, koji je postupajući prema naređenjima danima sahranjivao mrtve mališane i o tome vodio dnevnik.

Kroz dečji logor Jastrebarsko od 11. jula 1942. do 26. avgusta 1942. godine, prema nekim dokumentima, prošlo je 3.336 mahom srpske dece, od toga više od 2.000 sa Kozare.

Za nepunih mesec i po dana u ovom logoru je prema "zvaničnim" podacima umoreno 768 dece uzrasta od nekoliko meseci do 14 godina.

Na spomeniku je naveden broj od 468 umorenih zatočenika dečjeg logora, ali prava istina možda nikada neće ni biti otkrivena.

Dečiji logor u Jastrebarskom, kod Karlovca, bio je jedan od nekoliko logora za srpsku decu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Osnovan je pod imenom "Prihvatilište za decu izbeglica" sa zadatkom da se u njemu iz ostalih logora sakupe deca i odgajaju u ustaškom duhu, po uzoru na janičare.

Kompleks logora nalazio se na tri lokacije u gradu Jastrebarskom.