13. avgust 2024 15:10

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske: Potrudićemo se da što pre ugasimo požar u NP Sutjeska

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

BANJALUKA - Po dolasku dva helikoptera iz Srbije, direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić rekao je da se oni odmah uključuju u gašenje požara u Nacionalnom parku "Sutjeska" i da očekuje da će danas biti urađen veliki posao na požarištu.

"Mi radimo od jutros, sad nastavljamo zajedno i radićemo dok ne padne noć. Očekujemo da danas napravimo veliki posao. Јak vetar otežava gašenje, kao i jako visoka temperatura koja je trenutno 36 stepeni", rekao je Kusturić.

On je kazao da će se helikopteri Oružanih snaga BiH pridružiti gašenju požara u popodnevnim časovima jer trenutno, zbog visoke temperature, ne mogu gasiti vatru.

Naveo je da helikopteri iz Srpske imaju kapacitet vedra 1.000 litara, Oružane snage takođe jedan od hiljadu i drugi od 450, dok je kapacitet vedra jednog helikoptera iz Srbije 3.500-4.000, a drugog 1.200.

"Na tačku na koju izbacujemo hiljadu litara u roku od 30 sekundi, sada ćemo, radeći u koloni, izbaciti preko pet tona vode i potrudićemo se da u što kraćem vremenu saniramo požar", istakao je Kusturić.

On je rekao da su aktivna i dva velika požara na potezu Bileća-Berkovići, gde gori od juče, ali da je Helikopterski servis angažovan na Tjentištu i nije imao čim da gasi vatru na ovom potezu.

"Već u subotu zajedno smo mogli da ugasimo ovaj požar i da Tjentiše danas bude mirno, a mi da gasimo požar u Bileći, ali to nije bilo moguće zbog uplitanja pojedinaca iz politike koji nisu dozvolili dolazak helikoptera iz Srbije, koji su već tad bili spremni da dođu na požarište", rekao je Kusturić.

On je dodao i da je aktivan požar u Kaknju, te da su pripadnici Helikopterskog servisa Srpske profesionalci koji ne prave razliku.

Kusturić je zahvalio Hifa oilu na donaciji deset tona goriva za helikoptere koji gase požar, a koje je sinoć dostavljeno na Tjentište, prenela je RTRS.